X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/12/2018 |  09:44 ⇒ 22:19 | Извор: СРНА

Вечерас "Филмотека" посвећена Милени Дравић

У знак сјећања на недавно преминулу диву српског и југословенског глумишта Милену Дравић на Палама вечерас почиње "Филмотека" - дводневни програм у организацији Кинотеке Републике Српске.
Преминула Милена Дравић (Фото: Далибор Даниловић/РАС Србија) -
Преминула Милена Дравић (Фото: Далибор Даниловић/РАС Србија)

Пројекција филма "Мали филм о великој Милени" аутора Милоша Радовића, планирана је за вечерас, као и представљање монографије о Милени Дравић, у издању Удружења драмских умјетника Србије.

У програму учествују Татјана Њежић, аутор монографије о Милени Дравић, као и управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић.

Филм Душана Макавејева "ВР Мистерије организма" из 1971. године, са Миленом Дравић у једној од главних улога, биће приказан сутра, саопштено је из Кинотеке Српске.

У филму играју и Ивица Видовић, Јагода Калопер, Зоран Радмиловић, Миодраг Андрић.

"Филмотека" посвећена Милени Дравић биће одржана у амфитеатру Економског факултета Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз за све пројекције је бесплатан.

Милена Дравић била је једна од најпознатијих српских и југословенских филмских, телевизијских и позоришних глумица. Често је називана највећом југословенском филмском дивом. Рођена је 1940. године у Београду на Дорћолу.

Глумила је у више од 100 филмских остварења, а широку популарност и прву "Златну арену" у Пули добила је 1962. године за улогу у филму "Прекобројна" Бранка Бауера.

Велике улоге остварила је и у филмовима "Јутро", "Козара", "Битка на Неретви", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Рад на одређено време", "Мој тата на одређено време", "Секула се опет жени", "Није лако са мушкарцима" и "Зона Замфирова".

Милена Дравић преминула је 14. октобра ове године у Београду у 78.години.