latinica  ћирилица
04/12/2018 |  09:46 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Потребне промјене Устава

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је потребно измијенити Устав када је ријеч о питањима која годинама блокира Клуб Бошњака у Вијећу народа, а то је проглашење главног града Републике и укидање смртне казне.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

"У свим извјештајима Савјета Европе наводи се да Република Српска није испунила услов укидања смртне казне, а ми се суочавамо са апсурдном блокадом Клуба Бошњака, иако то питање не задире ни у чији витални национални интерес", рекао је Чубриловић за "Вечерње новости".

Он је додао да је то политика у којој се злоупотребљава институт заштите виталног националног интереса.

Имајући у виду ставове бошњачких политичара да не прихватају промјене Устава и преиспитивање позиције Вијећа народа, Чубриловић је рекао да је тешко очекивати да то и прихвате, али да није немогуће да се обезбиједи већина гласова у Клубу Бошњака.

"То је могуће ако и они схвате да треба да Устав ускладимо са обавезама које смо преузели као чланица Савјета Европе", истакао је Чубриловић.

Говорећи о опозицији у Српској, он је рекао да је добра опозиција увијек корисна, јер је коректив друштва, али да она није била таква у прошлом сазиву Народне скупштине.