latinica  ћирилица
04/12/2018 |  09:56 | Аутор: СРНА

Гујон: Приштинске таксе су удар на опстанак Срба

Француски хуманитарац Арно Гујон изјавио је данас да приштинске таксе од 100 одсто на српску робу нису само удар на српску економију, већ и на опстанак Срба на Косову и Метохији.
Арно Гујон (фото:Tanjug / Тања Валич) -
Арно Гујон (фото:Tanjug / Тања Валич)

"Срби са Космета су вриједни, радни, производе доста тога у домаћој радиности, али нажалост не могу све сами да произведу, љекове на пример", додао је Гујон.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао да многи људи на Космету зависе од хуманитарне помоћи и да више од 2.000 људи сваког дана преживљава захваљујући једном оброку из народних кухиња.

Према његовим ријечима, приштинским властима није довољно што малтретирају Србе на Косову и Метохији, већ то чине и свима који им помажу.

Он је навео да је планирано да хуманитарно удружење које предводи купи у централној Србији два апарата за болнички центар у Грачаници - ултразвучни апарат и комору за развијање рендген филмова, у вриједности од 30.000 евра.

Гујон је додао и да се због забране српских производа на Косову и Метохији, одустало од куповине у централној Србији и сада се траже други начини да се ти апарати доставе у Грачаницу.

"То ћемо купити директно на Косову и Метохији. То ће свакако бити скупље, каснимо са том испоруком", рекао је он и додао да је најбитније да, без обзира на све, помоћ стигне.

Говорећи о забрани уласка на Косову и Метохији коју су му изрекле приштинске власти, он је навео да и даље нема никаквих помака по том питању.

"Нажалост, нема никаквих помака по том питању, забрана и даље стоји. Уложио сам жалбу косовском министарству унутрашњих послова, међутим, та жалба је одбијена без икаквог образложења", рекао је Гујон.

Он је навео и да је преко адвоката тужио одлуку Приштине косовском управном суду и да је разматрање те тужбе у току.

"Очекујем да ће забрана ускоро бити укинута, јер је неразумна, неразумљива, али све је сада у њиховим рукама", рекао је Гујон.

Влада самопроглашеног Косова донијела је 21. новембра одлуку о увођењу царина од 100 одсто на производе из БиХ и централне Србије, "да би заштитила виталне интересе", након што су дан раније БиХ и Србија гласале против пријема Приштине у Интерпол.