latinica  ћирилица
04/12/2018 |  11:07 | Аутор: СРНА

Путин не прашта обарање "иљушина"

Израелске дипломате погрешно су вјеровале да ће инцидент за обарањем "иљушина" са 15 чланова посаде изнад Сирије имати само краткорочни негативни ефекат јер су Руси промијенили однос према Израелу и постали "много лакши на обарачу", тврде портали за војну аналитику.
Владимир Путин (Фото: rt.com) - Фото: РТРС
Владимир Путин (Фото: rt.com)Фото: РТРС

Русија и данас криви Израел за обарање авиона и смрт свих чланова посаде, тврдећи да су се израелски ловци плански скривали иза "иљушина", који је грешком погодила противваздушна одбрана Сирије.

Од тада, Русија је послала системе "С-300" Сирији, мада је претходно годинама то одбијала да учини и почела да омета сателитско навођење израелских и авиона западних земаља изнад Сирије, с циљем заштите свог људства.

Мада су Израелци тврдили да систем "С-300" не представља већи проблем за израелске "фантоме", они више не лете над Сиријом, а опрезни су и други авиони западних земаља.

Руси су након обарања "иљушина", санкција САД и звецкања оружјем НАТО-а на границама постали "лаки на обарачу", односно дају јасно до знања да је - црвена линија пређена.

Зато су руске снаге оружјем зауставиле украјинске бродове у својим водама /на шта су имале право/.

Руси су то, можда, могли и уздржаније да ураде, али су жељели да пошаљу јасну поруку да се од сада могу очекивати и директнија дејства, процјењују портали.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху већ мјесецима не може да добије Путина на телефон.

Путин је и даље бијесан на Израел јер сматра да су Руси били и више него коректни, али да им је "забијен нож у леђа".

Све то спречава израелска дејства у Сирији на исламистичке снаге и чини позицију Израела слабијом. Чак је и руско обећање да Иран неће размјештати ракете у Сирији сада доведено у питање, наводе портали.

Нетањаху је покушао у кратком разговору са Путином у Паризу на самиту Г20 да поправи односе, али без успјеха.

По повратку, на сједници Владе рекао је да је стање озбиљно.

"Владимир Путин је ту трагедију примио лично. Оцијенио ју је као израелску провокацију и као намјеран удар на његов углед. Сада нема сумње да ће оштра криза наших билатералних односа имати стратешки карактер", констатовао је Нетањаху.