latinica  ћирилица
04/12/2018 |  11:12 ⇒ 11:17 | Аутор: sputniknews.com

Кијев признаје: Обновљена пловидба кроз Керчки мореуз

Кијев је након осам дана признао да се кроз Керчки мореуз одвија пловидба бродова, изјавио је украјински министар за инфраструктуру Володимир Омељан.
Кијев признаје: Обновљена пловидба кроз Керчки мореуз (Фoтo:© Sputnik / Andrej Krylov) -
Кијев признаје: Обновљена пловидба кроз Керчки мореуз (Фoтo:© Sputnik / Andrej Krylov)

- Делимично су одблокиране луке Бердјанск и Мариупољ. Бродови плове у и из Керчког мореуза у правцу украјинских лука. Бродове зауставља руска страна, као и раније врши инспекцију, али је кретање дjелимично обновљено - рекао је Омељан преноси прес-служба Министарства за инфраструктуру Украјине.

Према његовим ријечима, на улаз у Азовско море чека 17 бродова, а на излаз - један.

Омељан је раније тврдио да Русија блокира улазак и излазак бродова према украјинским лукама на Азовском мору. Потпредсједник кримског парламента Јефим Фикс назвао је оптужбе Кијева за блокирање Керчког мореуза неоснованим. Портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков рекао је да је "тамо прилично интензивна међународна навигација".

Русија је 25. новембра затворила Керчки мореуз, који спаја Црно и Азовско море, за пролазак цивилних бродова из безбједносних разлога. Следец́ег дана пловидба у Керчком мореузу је обновљена. Кримске власти саопштиле су да за оне морнаре који раде по закону нема никаквих проблема приликом пролаза кроз Керчки мореуз.

Министарство спољних послова Русије раније је саопштило да су инспекције граничне службе ФСБ Русије на Азовском мору легитимне, а повећање њиховог броја од априла 2018. године изазвано је повећавање мјера безбједности у Керчком мореузу усљед пуштања у рад прве фазе Кримског моста, а не како би се извршио притисак на Украјину. При томе је Министарство нагласило да "поступци руских граничара нису дискриминациони".

Ситуација у Азовском мору се заоштрила почетком 2018. године. У марту је Украјина задржала руски брод "Норд", подигавши против његовог капетана оптужницу због незаконите посете Криму “чији је циљ да нанесе штету државним интересима". У августу је у херсонској луци задржан танкер “Механик Погодин".

Руске власти дејства Кијева карактеришу као "поморски тероризам", а одговориле су повећањем пограничних контрола у свом дијелу Азовског мора. Украјински граничари су тада саопштили да су Руси почели "жестоку политику задржавања и прегледа бродова". Кримска погранична управа Федералне службе безбједности Русије саопштила је да провјере врши у складу с међународним поморским правом и да није добијала примједбе од власника бродова. Министарство иностраних послова Украјине је потом признало да руски граничари не нарушавају протоколе током прегледа.