latinica  ћирилица
04/12/2018 |  12:53 | Аутор: СРНА

Чепурин: Таксе штете угледу и ЕУ и Приштине

Таксе које су приштинске власти увеле на српску робу штете и угледу Приштине као преговарача, али и ЕУ као посредника у дијалогу, рекао је данас руски амбасадор Александар Чепурин током предавања у Институту за међународну политику и привреду у Београду.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

Чепурин је истакао да те таксе Приштину чине каубојима који покушавају да наметну своје санкције другима, те указао да Србија има право на одговор на те агресивне мјере.

Он је рекао да вјерује да ће Београд бити одговоран и да узвратне мјере не морају бити реципрочне, преноси "Спутњик".

"Иако је новонастала ситуација поприлично непријатна и за Србију и за поједине произвођаче - не треба очајавати. Кроз неколико мјесеци све ће стати на своје мјесто и посљедице се скоро неће ни осјетити", истакао је Чепурин.

Он је, као један од резултата мјера Приштине указао на угрожавање регионалне економске стабилности на Балкану, као и споразума Цефта.

"Још једна опасност вреба - то је протјеривање српског становништва са сјевера Косова, међутим то Београд неће и не смије допустити", нагласио је Чепурин.

Чепурин је подсјетио и да све више земаља повлачи признање косовске независности што, како је оцијенио, говори о томе да је ријеч о својеврсном тренду који нервира Приштину.

Према његовим ријечима, управо зато Приштина и хрли са покушајима да се учлани у међународне институције, иако се такви покушаји завршавају катастрофално по њих, што је и био случај са Интерполом.

Он је поновио и да се Русија придржава одређених принципа за које се и данас испоставља да су једини исправни, а то је, како је рекао, Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, која гарантује територијални интегритет Србије.

"Русија је спремна да подржава Србију у овом дипломатском маратону, међутим све ће у највећој мјери зависити од упорности српске дипломатије. Москва неће мијењати свој став", истакао је Чепурин.