latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:17 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Вучић-Скот: Приштина таксама угрожава будућност региона

Увођењем такси на робу из /централне/ Србије Приштина крши одредбе Цефта споразума и угрожава будућност региона, изјавио је амбасадор САД у Београду Кајл Скот на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем.
Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава (Фото:www.predsednik.rs) -
Састанак са амбасадором Сједињених Америчких Држава (Фото:www.predsednik.rs)

Он је подсјетио да је амерички државни секретар Мајкл Помпео позвао власти у Приштини да укину таксе на робу из /централне/ Србије и БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Скот је поновио да САД подржавају напоре Београда да нормализује односе са Приштином и да су спремне да помогну у постизању одрживог рјешења које би омогућило стабилност.

Амбасадор САД захвалио је за уздржано реаговање званичног Београда на посљедње догађаје, наводи се у саопштењу.

Вучић је током разговора са Скотом о ситуацији на Косову и Метохији замолио да САД искористе свој политички утицај и упозоре Приштину да овим потезима угрожава мир и стабилност у региону.

"Истрајавање Приштине на таксама на робу из централне Србије и, још више, на формирању војске такозваног Косова изазива велику забринутост Србије за будућност српског народа на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Он је подсјетио на одредбе Бриселског споразума и Резолуције 1244, као и на одредбе Цефте, нагласивши да Србија није прекршила ниједну од њих.

"Србија убрзано економски напредује и зато је искрено за мир и стабилност", рекао је Вучић.

Он је поновио да је потребно да Приштина укине таксе како би, уз посредство ЕУ, био настављен Бриселски дијалог и тражење компромисног рјешења за питање Косова и Метохије.