latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:36 | Аутор: СРНА

Курц: Сарадња са Русијом једини пут ка трајном миру у Европи

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је приоритетни задатак за наредну годину ублажавање тензија између ЕУ и Русије јер је сарадња са Москвом једини начин да се на европском континенту осигура трајни мир.
Себастиан Курц - Фото: Screenshot
Себастиан КурцФото: Screenshot

"Сарадња са Русијом, а не конфронтација је једини начин да се на нашем континенту осигура трајни мир", рекао је Курц на конференцији за новинаре, која је била посвећена активностима Владе у овој години.

Он је рекао да ће главни спољнополитички изазов наредне године бити ублажавање тензија између Русије и ЕУ, као и дескалација сукоба у Украјини.

Други важан задатак Аустрије биће усвајање мјера ЕУ како би се осигурала фер и слободна глобална трговина.

"Као малој земљи оријентисаној на извоз, нама је потребна фер и слободна глобална трговина, према томе сумње САД у том смислу представљају опасност за Европу и Аустрију. Управо зато ЕУ мора да учини све што може да осигура фер и слободну глобалну трговину у будућности", нагласио је Курц.

Према ријечима Курца, на листи изазова за наредну годину су и раст популације у Африци, економски бум у Кини, имплементација "Брегзита" и избори за Европски парламент, пренио је ТАСС.