latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:50 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Епископ Димитрије служио литургију поводом славе манастира Завала

Епископ захумско–херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас Свету архијерејску литургију у Манастиру Завала код Равног у Федерацији БиХ поводом крсне славе тог манастира, Ваведења Пресвете Богородице.
Равно - служена Света архијерејска литургија у Манастиру Завала - Фото: СРНА
Равно - служена Света архијерејска литургија у Манастиру ЗавалаФото: СРНА

Епископ Димитрије у пригодној бесједи рекао је да братство Манастира Завала чува предање монашког живота, које је, заправо, живот по Јеванђељу, изражен на другачији начин, "али у суштини један исти живот за све".

"Јеванђеље, његов крст и Христово васкрсење то нам је заједничко, а околности одређују како ћемо тај јеванђељски живот да проведемо. Свима нам је заједничка радост спасења", рекао је епископ Димитрије.

Игуман Манастира Завала Василије рекао је да Пресвета Богородица свима треба да послужи као примјер.

"Данас је празник духовног рођења Пресвете Богородице и њеног уласка у храм. Почетак нашег духовног рођења је крштење, али и након тога треба да наставимо цијели живот са врлинама јер само тако ћемо спасити себе и довести у заједницу са Богом", нагласио је игуман Василије.

Вршилац дужности градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да велики број вјерника показује колико Манастир Завала значи за Требиње, Херцеговину и цијели православни народ.

"Мислим да окупљања у манастирима треба само да нас јачају и да размишљамо о будућности, посебно када су тешка времена, управо тада се наш народ и уједињавао", рекао је Ћурић.

Он је додао да треба "размишљати о томе да сви припадамо једном народу", посебно због дешавања у Црној Гори.

Обиљежавању славе Манастира Завала, литији и ломљењу славског колача, традиционално су присуствовали бројни вјерници који су стигли из свих дијелова Херцеговине.

Љубица Ивезић из Требиња рекла је да јој манастир Завала, као и сам празник Ваведење, пуно значи.

"Без вјере у Бога нема нам живота. Ово мјесто је посебно, предивно, управо одавде је кренуо Свети Василије Острошки", подсјетила је Ивезићева.

Радивоје Стајчић из Љубиња рекао је да сваке године долази у Завалу за овај празник.

"Ово је празник који се не пропушта. Иначе идем у све наше светиње на овако велике догађаје", додао је Стајчић.

Манастир Завала налази се на ободу Поповог поља, на подручју федералне општине Равно, и око 50 километара удаљен је од Требиња.

Током протеклог рата оштећени су црква и пратећи објекти манастира.

Након рата обновљени су црква и конак, фреске рестаурисане, а вратило се братство Манастира.

У Манастиру Завала замонашио се и Свети Василије Острошки.