latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:16 | Аутор: РТС

"Свесрпски сабор" на Космету

Протести Срба са Косова и Метохије, највећи од увођења приштинске таксе на српску робу, одржавају се истовремено у Косовској Митровици, Грачаници и Штрпцу под називом "Свесрпски сабор".
"Свесрпски сабор" на Космету (Фото: И. Радуловић) -
"Свесрпски сабор" на Космету (Фото: И. Радуловић)

Са скупа у Косовској Митровици обратио се Горан Ракић, градоначелник Косовске Митровице у оставци који је прочитао Проглас српског народа са Косова и Метохије.

"Српски народ на Косову и Метохији се овим путем још једном обраћа Приштини и међународној заједници са једним јединим захтјевом да антицивилизацијске и дискриминаторске таксе од сто одсто на робу из централне Србије морају одмах да буду укинуте. Њихово увођење је опасан ударац миру и стабилности у региону, и најдиректнија пријетња опстанку српског народа на Косову и Метохији", рекао је Ракић.

Према његовим ријечима, посљедњи је тренутак да Европска унија, која се, посредством своје мисије али и улогом коју је преузела у преговарачком процесу Београда и Приштине, учинила одговорном за успостављање владавине закона и демократског друштва на Косову и Метохији, прибјегне свим политичким и дипломатским инструментима како би се Приштена привела разуму.

"Ми од наше борбе за правду и опстанак не можемо да одустанемо и побједа нам је једина опција, зато ће српски народ наставити да се против фашизма Приштине бори до посљедњег даха мирним протестима, будући да нам одлазак са огњишта није опција", истакао је Ракић.

Градоначелник у оставци је рекао да се српски народ на Косову и Метохији налази на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестаје и хране и лекова, и све се то догађа пред очима европске јавности, која је пала на испиту пропустивши да најоштрије реагује онда када је Приштина увела таксе од десет одсто, да би потом успоставила и потпуну блокаду увођењем такси од сто одсто.

"Приштина је одабрала пут дестабилизације и недговорног поигравања са крхким миром на Косову и Метохији, а примарни циљ је, уверени смо, не вршење економских притисака на Београд, већ ширење панике међу српским народом и његово исељавање са ових простора", каже Ракић.

Како је додао, због тога, ЕУ и земље које су признале једнострано проглашену независност Косова имају додатну обавезу да се најозбиљније и најургентније позабаве антиевропским, одметничким режимом у Приштини, и његовим сталним покушајима да се на терену продубе међунационалне омразе и изазову сукоби.

"Слике паљења српских производа на ломачама јесу најозбиљније упозорење Бриселу и европским престоницама, јер су на тај начин у политичку праксу у самом предворју ЕУ враћене методе из најмрачнијих и најтрагичнијих епоха историје нашег заједничког континента", навео је Ракић и додао да рачунају на пуну подршку Владе у Београду.

Министар у косовској влади у оставци Иван Тодосијевић поручио је приштинским властима да престану са провокацијама и укину таксе, а међународној заједници да је уразуми.

Каже да се "мезимче" међународне заједнице отргло контроли, али да Срби на КиМ, иако немају оружје и дуге цијеви, имају "срце".

Тодосијевић је рекао да ће Срби на КиМ бити мирни и достојанствени у својим протестима да се укину приштинске таксе.

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић обратио се окупљеним грађанима у Штрпцу. Јевтић је упитао да ли видите слику овог народа који каже да неће да живи у усливима које им намеће Приштина.

"Ми хоћемо слободу. Укините ове одлуке, које имају за циљ да нас ставе у незгодан положај", рекао је Јевтић.

Руководству и кошаркашима "Партизана", који су хтјели да се прикључе мирним протестима, није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије.