latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Старџен: Једини пут ка независности је кроз референдум

Први министар Шкотске Никола Старџен одбацила је могућност сецесије од Уједињеног Краљевства на било који други начин осим путем уредно договореног референдума.

Старџенова се суочава са притиском неких националиста да се поново покрене питање отцјепљења од Уједињеног Краљевства расписивањем референдума без дозволе британског парламента или чак да се само прогласи независност.

"Што се тиче референдума, то је и даље политика Шкотске националне партије /СНП/ и то ће тако и да буде. Пут ка независности је референдум и за то постоји добар разлог", рекла је она, пише лист "Хералд".

Она је додала да је то начин да се прође тест било каквог гласања те врсте, шанса за људе да недвосмислено изразе већинско гледиште према независности у процесу који је легитиман и који ће бити прихваћен", рекла је она.

Било какво гласање о независности Шкотске прво мора да одобри британски парламент, а премијер Тереза Меј рекла је у више наврата да о томе сада нема говора.

На референдуму 2014. године, Шкоти су подржали останак у Британији са 55,3 одсто гласова, док је 44,7 било против.

Тренутно, подршка независности Шкотске је око 45 одсто, иако се јавност у Шкотској све више противи плану Мејове за "Брегзит".