latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:51 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Српска поново блокирала рачуне УИО БиХ

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица потврдио је за Срну да је Српска данас поново блокирала рачуне Управе за индиректно опорезивање БиХ да би наплатила преостали дуг који, након данашње уплате милион КМ, износи око 23 милиона КМ.
Правобранилаштво Републике Српске - Фото: Screenshot
Правобранилаштво Републике СрпскеФото: Screenshot

Говедарица је појаснио да је Српска укупно потраживала више од 28 милиона КМ, данас је по извршном рјешењу пренесено на рачун Републике Српске око милион КМ, а у претходном периоду Српска је успјела да наплати више од четири милиона КМ, тако да је остало још око 23 милиона КМ.

Он очекује да наплата дуга буде настављена у континуитету у зависности од пуњења рачуна.

Република Српска се крајем маја одлучила на блокаду рачуна УИО, али је Суд БиХ наредио обуставу извршног поступка док надлежни у УИО не пронађу рјешење за исплату.

С обзиром на то да се то није десило до јуче, до када је трајао рок обуставе извршног поступка, Српска се поново одлучила на блокаду рачуна.

Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је УИО обавезна да Српској исплати 15 милиона КМ плус камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.