latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:16 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Став Српске о НАТО дефинисан Резолуцијом о неутралности

Предсједница Републике Српске Жељка изјавила је данас да може протећи много воде и проћи много година од активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО до приче о чланству и поручила да Српска има свој став о том путу који је показан у Резолуцији о неутралности.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

Цвијановићева је напоменула да су сви политички субјекти истакли да ће Српска у вези с НАТО гледати шта ради Србија и понашати се на исти начин.

- Тај документ који је усвојила Народна скупштина Републике Српске је оријентир за све нас у институцијама Српске - изјавила је Цвијановићева новинарима у Београду.

Цвијановићева је рекла да је за грађане Републике Српске важно само да Српска има свој однос када је у питању НАТО пут и нагласила да би се о чланству у НАТО морали изјашњавати грађани на референдуму.

- Не желимо да постоји НАТО граница између Републике Српске и Србије - истакла је предсједница Републике.

Цвијановићева је, поводом одржавања министарског састанка НАТО и могућности активирања МАП-а, рекла да је показана велика недосљедност оних који су покретали тај процес.

Она је подсјетила да је прије десет и више година речено да треба испунити један услов да би се активирао МАП и да су тада лидери политичких партија нашли форумулу како да се то деси, да би се затим то разрушило, углавном од оних из амбасада, од којих су неке предњачиле.

- Након тога кренуло се неким другим путем - да се узме на силу, па да се књижи имовина, да се исфорсирају судске пресуде да би се дошло до тога да се активира МАП, а онда неко каже ево активираћемо МАП и све прије тога не треба - додала је она.

Према њеним ријечима, то показује страшни дефицит прво БиХ, па онда и страног фактора који се баве БиХ.

Према њеним ријечима, у БиХ се живе посљедице погрешних потеза, превасходно странаца, који су експериментисали са БиХ.

- Ми бранимо суверентитет БиХ, јер кажемо да нема ту мјеста странцима, не треба они да одлучују, већ људи који су ту изабрани - нагласила је предсједница Републике Српске.