latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Палмер: Што прије формирати власт која осликава вољу грађана

Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је данас у Сарајеву да се у БиХ мора формирати власт која осликава изборну вољу грађана, те да постоји ургентна потреба за изборном реформом.
Метју Палмер - Фото: СРНА
Метју ПалмерФото: СРНА

"Веома је важно да те реформе буду договорене и да не буду наметнуте са стране. Потребан је договор и компромис. Ту смо да помогнемо, а не да диктирамо", каже он.

Он је у интервјуу за медије у БиХ рекао да политика САД подржава интеграцију земаља западног Балкана у ЕУ и НАТО за све земље које то желе, осим Србије.

Палмер је мишљења да Србија није против НАТО, те да има добре и продуктивне односе са овим савезом који су бољи и јачи него са БиХ која мора још много тога да прође.

Он сматра да је и политика БиХ да иде ка чланству у НАТО и да то подржава САД. "Одлука Алијансе да позове БиХ да поднесе годишњи национални програм је била добра и то би САД подржале у смислу ширег регионалног интереса. САД ће подржати настојања БиХ да промовише реформу одбране и да ојача и продуби односе са НАТО савезом", рекао је Палмер.

На питање да ли је против страног мијешања у унутрашњу политику БиХ, Палмер је рекао да су САД ангажоване у БиХ више од 20 година подржавајући, како каже, стабилност, економски развој, просперитет, европске интеграције, те да то није мијешање у унутрашње ствари.

"То је партнерство са БиХ и подршка будућности коју сви желимо за БиХ", сматра амерички дипломата.

Према његовом мишљењу, САД имају визију за западни Балкана која ће бити заснована на владавини закона, сарадњи међу државама ове регије која је заснована на реду, нормама и правилима, те да Русија нема такву визију.

"Кремљ види сукобе, неповјерење, неред... Оно што ми желимо је да западни Балкан буде интегрисан у европске стуктуре, а Русија не подржава тај циљ. Не постоје московски циљеви на западном Балкану", сматра амерички дипломата, додавши да Вашингтон брине "малиган утицај Русије у цијелом западном Балкану".

Палмер твдри да Вашингтон користи свој утицај и програмску подршку да помогне земљама западног Балкана до проведу реформе и дођу до споразума са сусједима који су неопходни.

"Земље западног Балкана то виде као најбољу будућност за себе и своје људе. Томе нема алтернативе", сматра он.

Палмер је рекао да ће САД радити са предсједавајући Предсједништва БиХ Милорадом Додиком како би промовисали циљеве и односе са БиХ и додао да он и даље остаје под санкцијама Вашингтона.

"То што је члан Предсједништва БиХ није један од критеријума да би се отклониле те санкције. Додик зна шта се од њега очекује уколико жели да се санкције уклоне и вољели би да видимо да иде тим путем", рекао је Палмер.

На питање да ли је необични и недипломатски да одлазећи амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак као један од "својих успјеха" наведе санкционисање Милорада Додика и Николе Шпирића, Палмер је рекао да није.

Он каже да су санкције Додику уведене као одговор на, како каже, пријетњу коју представља његова реторика активности дејтонском систему и институцијама".

"Мислим да је било ефикасно у смислу промјене динамике и смјера да се одупремо реторици сецесионизма који је поткопавао стабилност БиХ и промовисао другачији пут. Била је то јако успјешна активност у име САД", мишљења је он.

Када је ријеч о санкцијама Шпирићу, Палмер сматра да то показује "посвећност САД борби против корупције у БиХ која има корозиван утицај који поткопава поверење јавности у сопствено руководство".

"То је била демонстрација чврсте посвећености САД борби против корупције и злоупребе функције", мишљења је Палмер.

Он сматра да су САД посвећене дејтонским институцијама и поштивању Дејтонског споразума и да ће то поновити и на сједници Савјета за имплементацију мира.

"Поштивањем дејтонског система и институција Дејтона БиХ се може суочити са изазовима провођења неопходних реформи да би напредовала ка европској будућности", рекао је Палмер.

Говорећи о порезима које је самопроглашено Косово увело Србији, Палмер је рекао да САД чврсто подржава процес који води ЕУ.

"Жељели бисмо видјети да Београд и Приштина постигну споразум о потпуној нормализацији односа и то би отворило врата за европски пут и за Србију и за Косово и ојачало безбједносну сарадњу на западном Балкану. Такође, помогло би да промовише стабилност, мир и просперитет у цијелом региону", оцијенио је он.

Палмер је поновио став САД да "косовске власти треба да укини царинске таксе које наметнуле Србији, јер то представља препреку напретку у дијалогу".