latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:27 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Деминирање ријеке Босне један од приоритета града Добоја

Деминирање и заштита од поплава, теме су којима су се бавили у Добоју. Приоритети су договорени на састанку градоначелника и представника Републичке управе Цивилне заштите.

Обале ријеке Босне код Добоја могле би да буду загађене минама. Процјена је то надлежних служби које тврде да су поплаве из 2014. године могле да донесу и минско-експлозивна средства опасна по живот људи.

- Наша је процјена, заједно са БХ МАК-ом да је током 2014.године 10 одсто узводних минских поља помјерено, тако да је сигурно већа опасност  - истиче Драган Кос, помоћник директора Републичке управе Цивилне заштите.

Ни капитални пројекат уређења корита и заштите од поплава неће моћи да се реализује док се обале ријеке детаљно не прегледају. Оно што је до сада урађено није потпуно заштитило Добој, па одговорни спас виде у пројекту, чија реализација је све извјеснија.

- 100 одстотна заштита је везана за пројекат од 24 милиона КМ. Имамо обећање предсједника Републике Српске да ћемо сви заједно ићи у том правцу, како би то презентовати у трећем мјесецу на сједници Владе. Сигурно да ћемо направити динамику, не мора то за годину да се ријеши, има план за изузимање земљишта, упоредо ће радити тимови Цивилне заштите - рекао је Обрен Петровић, градоначелник Добоја.

Око 18 квадратних километара је под минама, од тога је једна трећина деминирана. Најзагађеније је подручје Требаве, односно насеља Скиповац и Палежница.

- То су површине које су у брдовитим предјелима, слабо приступачне, гдје треба одвојити више средстава да би се то ријешило - напомиње Мирослав Милошевић, начелник Одјељења Цивилне заштите у Добоју, а на његове ријечи надовезује се и Миле Међед, директор Републичке управе Цивилне заштите:

- Данас смо се договорили да преко БХ МАК-а град Добој пошаље приоритете како би могли уврстити у наш план за наредну годину који Влада усваја.

Осим о деминирању и заштити од поплава разговарано је и о формирању јединица и опремању тимова за спасавање како би Добој у будућности постао центар који може пружити помоћ и другима у регији.