latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:36 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Гатачки основци добили многе боље услове за рад

Основну школу у Автовцу, код Гацка, похађа 117 ученика и то је највећа деветоразредна подручна школа у источној Херцеговини. Донедавно је школска зграда била у готово рушевном стању, а захваљујући улгањима Владе Републике Српске и општине, ученици и наставници коначно имају добре услове за рад.

У мају ове године Влада је одобрила 200.000 КМ за адаптацију школа у Гацку, од тога је 150.000 КМ издвојено за подручну школу у Автовцу, а 50.000 КМ за централну школу у граду. Деценијама није било већих улагања у школу у Автовцу, па су услови за рад били изузетно лоши.

- Замијењена је столарија, водоводне и електро инсталације. Све оно што се могло за одобрена средства, то је промијењено - поручио је Никола Милинковић, директор ОШ "Свети Сава" Гацко.

Уз ово значајно улагање Владе, и 35.000 КМ које је општина Гацко дала за замјену прозора, настава се напокон одвија у нормалним условима.

И ученици деветогодишње школа у Аватовцу су задовољни, јер је сада, како кажу, све љепше, новије, функционалније.

Кров на згради централне школе у Гацку је годинама прокишњавао. Сада је и тај проблем ријешен.

- Замијењен је комплетан кров, услови су заиста много бољи. Школа је добила неко ново рухо - додао је директор Никола Милинковић.

Радови на школи у Автовцу почели су у октобру и приводе се крају.