latinica  ћирилица
04/12/2018 |  16:31 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина покушава да запали пожар сукоба

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је данашњу забрану уласка на Космет кошаркашима "Партизана" и упозорио да Приштина покушава да српски народ преведе преко ивице провалије и запали пожар сукоба.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је нагласио да нема никаквог оправдања за антицивилизацијско понашање Приштине, која у претходних неколико седмица забрањује српским спортистима да се баве спортом на својој територији и да слободно путују.

"То је кршење свих обавеза и домаћих и међународних које привремене институције самоуправе у Приштини имају. Све што је постојало од споразума - Приштина је тиме обрисала патос", рекао је Ђурић за Телевизију "Пинк".

Он је навео да је циљ увођења такси Србији сламање српског бића и онемогућавање опстанка Срба на Космету, те да Приштина то не ради сама.

Према његовим ријечима, велика је срамота што већ 20 дана из дијела међународне заједнице, која је стварала лажну државу Косово, нема довољно притиска на Приштину због увођења такси на робу из Србије.

"Никада нисам видео Албанце који без нечије, барем прећутне, сагласности предузимају овакве мере. Они увек траже макар прећутну сагласност, макар и то да им из неке од кључних престоница која је подржала независност Косова кажу `зажмурићемо на једно око`", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да Србија чини огромне напоре да се сачува мир и српски народ на Косову и Метохији, те истакао да је на Београду да алармира савезнике и пријатеље.

"Вара се онај ко мисли да Србију може натерати на капитулацију са својим барабама из Приштине. Ми смо за дијалог са свима, хоћемо мир, али да дозволимо да неко гази наш народ, нека на то не рачуна", поручио је Ђурић.

Кошаркашима "Партизана", који су планирали да на протестном митингу у сјеверној Косовској Митровици искажу солидарност са тамошњим Србима који су доведени на ивицу хуманитарне катастрофе због такси Приштине, није дозвољен улазак на Космет.

Полиција самопроглашеног Косова саопштила је да у 11.40 часова на Јарињу није дозволила улазак на Косово и Метохију једном возилу и аутобусу у којима су се налазили кошаркаши "Партизана", "јер нису имали дозволу за улазак на Косово коју издаје МИП Косова, односно Кошаркашка федерација Косова".