latinica  ћирилица
04/12/2018 |  18:21 ⇒ 18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Подгорица ускратила Српски национални савјет за 14.400 евра

Српски национални савјет у Црној Гори кажњен је због организовања Велике подгоричке скупштине српског народа у тој држави и манифестација на очувању српског идентитета.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

У саопштењу достављеном Танјугу, стоји да на УО Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе, 3. децембра, ово тијело није потврдило два пута донесену одлуку ранијег сазива да се по конкурсу друге расподјеле из 2017. године Српском националном савјету Црне Горе за пројекат "Издавачка дјелатност" додијели 14.400 евра.

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић каже да је ово већ најављена казна према Српском националном савјету од актуелне власти и представника доминантне владајуће странке у институцијама одлучивања о додјели средстава за очување националног, културног, језичког и вејрског идентитета.

Новоизабрани УО Фонда за заштиту и остваривање мањинских права се прогласио ненадлежним за потврду раније донесених одлука истог органа, чиме је довео у питање континуитет рада Фонда, као и све друге институције и инстанце у Црној Гори које су консултоване о овом случају.

Наводи се да је Књижевна задруга Српског националног савјета у посљедњим годинама можда најуспјешнија издавачка кућа у Црној Гори, добитник Београдског сајма књига, 2016. и 2017. године, за најбољег издавача у дијаспори.

Добитник је награда Подгоричког сајма, Новосадског сајма, Сајма у Андрићграду за издавачке подухвате, и готово свих награда за издања која се штампају искључиво на српском језику и ћириличном писму.

Вуксановић тврди да није очигледно дискриминисан само Српски национални савјет, већ и друге српске организације које своје пројекте реализују у оквиру заштите српског идентитета, а које државне комисије, где нема ниједног члана српске националности, редовно одбијају због штампања пријава на ћирилици.

"То је био очигледан случај са конкурсом код Министарства за људска и мањинска права, гдје су све пријаве по кункурсу на ћириличном писму елиминисане, а које би морало да води рачуна о равноправности националних заједница и равномјерној расподјели средстава намјенски опредијељених појединим областима", наводи се у саопштењу.

Подсјећа се да је српска национална заједница најбројнија национална заједница у Црној Гори, послеиј црногорске, али без обзира на то, у расподјели средстава, с обзиром на своју бројност, учествује са најмањим процентом.

Српски национални савјет ће се о питању својих узурпираних права и дискриминације, по овим и другим питањима, обратити Заштитнику људских права и слобода Црне Горе и Влади Србије, како би заштитили српске организације које се баве очувањем идентитета у Црној Гори.