latinica  ћирилица
04/12/2018 |  18:44 | Аутор: РТС

Заједничко писмо Србије и БиХ чланицама ЕУ

Министри трговине Србије и БиХ забринути су због благих реакција међународне заједнице на увођење приштинских такси и договорили се да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ. Усагласили су се да убудуће предузимају заједничке активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мјере Приштине што прије биле укинуте.
Косово - царина - Фото: РТРС
Косово - царинаФото: РТРС

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић у Београду је разговарао са министром за спољну трговину и економске односе БиХ Мирком Шаровићем, о стању насталом након што је Приштина увеле дискриминаторске таксе на робу из Србије и БиХ.

Љајић и Шаровић су констатовали да је због уведене таксе на 100 одсто, трговина Србије и БиХ са Приштином практично онемогућена.

Министри су изразили забринутост због неучинковитости и благих реакција међународне заједнице, која до сада није убиједила Приштину да повуче наметнуте баријере, наводи Министарство трговине.

Двојица министара су се договорили да упуте заједничко писмо државама чланицама ЕУ, с обзиром на то да се 17. децембра одржава Савјет за стабилизацију и придруживање Европске уније и Косова, на коме ће бити разматрана примјена ССП-а од стране привремених институција у Приштини.

Оцијенили су да је то посљедња шанса да ЕУ затражи од Приштине хитно и неодложно укидање тих мјера или ће у противном бити неопходно затражити суспензију ССП-а између ЕУ и Косова.

Наиме, повећаним царинским стопама не крши се само ЦЕФТА споразум и ССП, већ се ради о грубој повреди темељних људских права и слобода, а прије свега права на слободан проток људи, робе и капитала, као и права на лијечење, истиче се у саопштењу.

Љајић и Шаровић су се сагласили да и убудуће координирају све кораке и активности према међународним институцијама, како би дискриминаторске мјере Приштине што прије биле укинуте.