latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:07 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Додик: Слиједим Резолуцију НСРС о војној неутралности

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће стриктно слиједити Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и да неће подржати ништа што се односи на НАТО.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ја ћу се придржавати Резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и све што је изван тога и што представља било какво укључивање у било какав војни сазив, било НАТО или неки други, са моје стране неће бити подржано - рекао је Додик новинарима вечерас у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да је одлука о уласку у Алијансу на БиХ, тако да су до сада све приче о тој теми биле спекулације.

Нажалост, истиче Додик, сва политика међународне заједнице, па и НАТО, протеклих година у БиХ била је по систему "ако прође, прође".

Он је навео да је Република Српска прије десетак година, у контексту тадашњих међународних околности и стратешких позиција, сматрала да је било разлога за разговор о прикључењу, "чак и онда када је у Талину дат МАП, условно речено, а услов је било књижење војне имовине", али да је данас геополитичка ситуација потпуно промијењена.

- Ми смо тада сматрали да треба разговарати о тим савезима, а то су чиниле и велике силе, међу њима и Русија - навео је Додик.

Он је нагласио да је сада став институција Републике Српске према евентуланом уласку БиХ у НАТО јасан, јер се веже за НАТО бомбардовање Срба, и то у два наврата у Републици Српској и Србији.

- Ми ту имамо пуни политички консензус свих партија у Републици Српској који и данас важи. Све политичке партије у Републици Српској су заузеле став о војној неутралности. То је и став Народне скупштине, а то је и моја политика. Немам друге политике, осим политике Народне скупштине Републике Српске и, наравно, владајућих структура Републике Српске - каже Додик.

Он је поновио да га као члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и предсједавајућег Предсједништва БиХ обавезује искључиво Резолуција Народне скупштине Републике Српске.