latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:16 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Од марта нова авио-линија из Бањалуке

Авио-компанија Рајанер уводи још једну линију из Бањалуке. Од марта наредне године два пута недјељно летјеће авиони и за Берлин. Тако ће Бањалука бити повезана са четири европске дестинације. Из Аеродрома истичу да отварање нове линије значи могућност повезивања са више од 100 дестинација у Европи, Азији и Африци.

Нискотарфина компанија Рајанер у свој љетни распоред летова за 2019. годину из Бањалуке уврстила је нову дестинацију - Берлин. Уз досадашње линије за Стокхолм, Меминген и Брисел, ово је четврта дестинација ка којој ће авиони ирске компаније летјети са бањалучког аеродрома.

- То је још једна могућност да се лакше конектујемо са свијетом, јер уколико знате да са овог аеродрома у Берлину лети 36 европских компанија, значи да преко тог аеродрома имамо конекцију са преко 100 дестинација у Европи, Африци и Азији - истиче Душко Ковачевић, директор Аеродрома Бањалука.

Из ирске компаније тако очекују да годишње превезу око 135.000 путника. Осим јефтиних карата, гарантују и квалитетну услугу. Од краја октобра, када је први Рајанеров авион полетио са аеродрома у Маховљанима, превезено је око 10.000 путника. Тим поводом, одлучили су да понуде промотивне цијене летова од 10 евра у јануару и фебруару за све четири дестинације, а резервације су доступне до четвртка, 6. децембра, у поноћ.

- Ми и даље радимо на развијању рута. На томе се ради константно да донесемо још више дестинација у Бањалуку, да корисници и посјетиоци могу са овог аеродрома путовати у битне европске дестинације - поручила је Ивана Хањш, извршни директор Рајанера за продају и маркетинг за Европу.

Сарадњом са ирском компанијом показало се да бањалучки аеродром има капацитета за већи број летова. Влада Српске је то препознала. У модернизацију Аеродрома до сада је уложено око седам милиона КМ.

- То значи много за наше туристе, за људе из привреде, наше раднике у иностранству и одлучили смо да то подржимо, као и до сада - поручио је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Влада је зато повећала грант Аеродрому са 1,9 милиона КМ на два и по, јер новине захтијевају и више запослених. У наредном периоду биће расписан конкурс за запошљавање десет радника средње стручне спреме, који ће опслуживати авионе.