latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:23 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Зашто су велике разлике у цијенама горива у Семберији и остатку Српске?

Да је гориво у Семберији јефтиније него у остатку Републике Српске, познато је већ годинама. Међутим, у посљедње вријеме разлика у цијени све је драстичнија, па се дешава да је литар бензина у Бањалуци скупљи за чак 30 фенига него у Бијељини. Да ли је толика разлика у цијени оправдана?

На већини пумпи у Бијељини, бензин и дизел јефтинији су од 2, 10 КМ.

Иако су цијене горива у Семберији већ годинама најниже, многи Семберци то нису ни знали. Сматрају да су и такве цијене превисоке.

У исто вријеме у Бањалуци, цијене су на готово свим пумпама више од 2,20 КМ за све врсте горива, понегдје чак и од 2,30 КМ.

За већину Бањалучана, цијене су неоправдано високе, посебно ако се упореде са онима у Семберији.

Овакву неуједначеност дистрибутери правдају различитим трошковима пословања, величином тржишта и другим факторима.

У Подручној привредној комори Бијељина кажу да на ниске цијене у Семберији утиче и повољан географски положај, односно близина рафинерија.

"Близу је панчевачка рафинерија, па би нижи трошкови превоза и остали логистички трошкови могли бити један од узрока што је у Семберији најјефтиније гориво у БиХ", каже Славица Марковић, директор Подручне привредне коморе Бијељина.

Међутим, у Покрету потрошача сматрају да то не може бити узрок јефтинијих цијена у Семберији, јер трошкови транспорта не представљају велики удио у малопродајној цијени. Стање на тржишту прате од 2008. године, узимајући у обзир цијене барела сирове нафте, курса долара, и у два наврата увођење акциза.

"Када све узмемо у обзир, цијена безоловног бензина требало би да буде око 2 КМ. Очито да је цијена у Бијељини ближа реалности", рекао је Драгован Петровић из Покрета потрошача Републике Српске.

Петровић напомиње да дистрибутери, слободним формирањем цијена, не крше ниједан закон и да држава нема могућности да интервенише у смислу лимитирања цијена.

Тако ће Бањалучани, али и становници већине осталих дијелова Српске, резорвоар горива плаћати и 15 марака више, од возача у Семберији, док дистрибутери не одлуче другачије.