latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:39 | Аутор: Б92

Од Аустралије различита правила на свим Гренд слемовима

Један од највећих тениских турнира Аустралијан опен ускоро ће промјенити правила која се односе на завршницу петог сета тог Гренд слема.
Мелбурн (фото:wallpaperscraft.com) -
Мелбурн (фото:wallpaperscraft.com)

Челници турнира у Мелбурну су рјешили да крену стопама Вимблдона, који је раније ове године увео тај-брејк у петом сету при резултату 12:12 у гемовима.

Аустралијан опен је такође промјенио правило о петом сету, али не на начин на који су то урадили људи из Енглеске, већ мало другачије.

Наиме, у наредном периоду ће се у петом сету АО играти супер тај-брејк при резултату 6:6, што значи да се тада неће играти обичан тај-брејк до седам поена, већ онај до десет.

Ту врсту тај-брејка већ имамо прилике да видимо на неким турнирима у конкуренцији дублова, где тенисери цијели последњи, трећи сет играју у виду супер тај-брејка.

Оваква промјена у Аустралији могућа је већ од наредне сезоне, на турниру који почиње 14. јануара, али таква информација још није званична. Такође је могуће да се ово правило одложи на годину дана, а да 2019. буде тестирано у неким мање важним конкуренцијама.

Овом промјеном, као и одлуком Вимблдона, тениски свијет ће ускоро имати различита правила за одлучујуће сетове на свим Гренд слемовима – на Аустралијан опену ће се играти супер тај-брејк на 6:6, на Вимблдону обичан тај-брејк на 12:12, на Ролан Гаросу неће постојати тај-брејк, док ће УС опен задржати обичан тај-брејк, на 6:6 у гемовима.