latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:53 | Аутор: СРНА

Суд БиХ одобрио захтјев УИО за пролонгирање блокаде рачуна

Суд БиХ одобрио је захтјев Управе за индиректно опорезивање БиХ о пролонгирању обуставе извршног поступка који је Република Српска покренула против УИО, пише портал "Кликс".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Управа за индиректно опорезивање је, пресудом Суда БиХ од 7. маја 2015. године, обавезна да Републици Српској исплати 15 милиона КМ, плус камате, због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Српска се крајем маја одлучила за блокаду рачуна УИО, али је Суд БиХ наредио обуставу извршног поступка док надлежни у УИО не пронађу рјешење за исплату, а будући да се то није десило до јуче, до када је трајао рок обуставе, Српска се поново одлучила за блокаду рачуна Управе да би наплатила преостали дуг од око 23 милиона КМ.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да су прије 15 дана послали захтјев Суду којим траже продужење рјешења о заустављању принудне наплате.

Ковачевић каже да ће тек сутра знати шта се данас дешавало у банкама.

"У овом моменту не знамо да ли је нека од банака нешто урадила. С обзиром на то да смо знали да неће бити договора Републике Српске и ФБиХ, послали смо захтјев Суду за продужење рјешења којим се прекида принудно извршење пресуде. Сутра би Управни одбор УИО нама требало да достави рјешење Суда по овом питању", навео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је, након раније жалбе УИО, Суд БиХ наложио обустављање извршног поступка, јер је угрожавао функционисање те финансијске институције.

"Нажалост, још не постоји договор ФБиХ и Српске за неки други модел извршења те судске пресуде", додао је Ковачевић.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица потврдио је Срни да је Српска данас поново блокирала рачуне УИО БиХ да би наплатила преостали дуг који, након данашње уплате милион КМ, износи око 23 милиона КМ.

Говедарица је појаснио да је Српска укупно потраживала више од 28 милиона КМ,
а у претходном периоду успјела је да наплати више од четири милиона КМ.