latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:59 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Опозиција најавила велики протест за 9. децембар

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић најавио је велики протест опозиције за недјељу, 9. децембра, због хапшења посланика тог политичког савеза Небојше Медојевића.
Небојша Медојевић - Фото: Screenshot/YouTube
Небојша МедојевићФото: Screenshot/YouTube

Мандић је новинарима рекао да су данас МУП-у Црне Горе пријавили тај велики скуп, а да ће се до тада и даље окупљати свако вече.

Он је навео да ће на протесту свим окупљеним бити подијељени жути прслуци.

Мандић је након сједнице Колегијума Скупштине Црне Горе рекао да је данас отворен нови сет тема како би пронашли рјешење за тешку и дубоку политичку кризу у Црној Гори.

Мадић је рекао да актулена криза хапшења посланика може бити ријешена и без одржавања сједнице црногорског парламента.

"Демократска партија социјалиста није имала предлоге. О предлозима ће се, како је рекао, расправљати на сутрашњој сједници Колегијума, када би на њих требало да добију конкретне одговоре", истакао је Мандић.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић је истакао да је на Фејсбук страници ДФ објављено његово и Медојевићево свједочење, чиме демантују неистине из Вишег суда и одређених политичких и правосудних кругова, да су одбили да свједоче.

Кнежевић, који се од 29. новембра налази у посланичком клубу ДФ-а у Скупштини Црне Горе како не би био ухапшен, поновио је да су свједочили два пута по два сата у Тужилаштву пред Стојанком Радовић и Лидијом Вукчевић и потврдио да се неће добровољно предати, ни одустати од "ове политичке борбе".

Присталице ДФ-а су и вечерас изашле на улицу у знак протеста због хапшења посланика тог савеза и лидера ПзП Небојше Медојевића, коме је одређено четири мјесеца затвора јер није свједочио у два предмета давања мита и ратних злочина

Предсједник Радничке партије и посланик ДФ-а Јанко Вучинић рекао је да је хапшење Медојевића потврдило диктатуру и да ће ДФ одговорити још жешће.

Он је упозорио да је тиме срушен дијалог у парламенту и да властима одговара само хаос.

Демократски фронт је на свом порталу објавио да су лидери ДФ-а Небојша Медојевић и Милан Кнежевић дали су изјаве у својству свједока у предметима који су формирани због њихових изјава.

На званичној страници Демократског фронта су истакнуте изјаве лидера ДФ-а.

ДФ оцјењује да је сасвим јасно да је и судство и тужилаштво обмануло јавност тврдњама да су лидери ДФ одбили да свједоче јер је Медојевић 15. фебруара, Кнежевић 17. јула надлежним државним органима саопштили сазнања о изнијетим тврдњама, као и детаљно образложили објективне разлоге због којих не могу да открију идентитет својих извора.

Намјера је очигледно било да се лидери ДФ-а склоне из политичког живота, те да су с тим циљем поједине судске и тужилачке инстанце прибјегле злоупотреби службеног положаја, закона и процесне казне.

"Због тога стављамо на увид читавој домаћој и међународној јавности јасне доказе да су лидери ДФ-а свједочили у поменутим поступцима и да не постоји правни основ за изрицање казне затвора", истакнуто је на страници ДФ-а