latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:37 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Саслушањем свједока одбране, данас би пред Судом БиХ требало да буде настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

На рочишту 28. новембра свједок одбране Алија Лончарић, који је током рата био начелник Одјељења за образовање и одликовања у Управи за кадровске и правне послове такозване Армије БиХ, рекао је да су одликовања Златни љиљан и Сребрни штит јединици "Ел муџахедин" и неким њеним појединцима додијељена према наредби тадашњег бошњачког лидера Алије Изетбеговића.

Лончарић је изјавио да је папир са именима за награђивање, исписаним руком, добио 23. децембра 1995. године од свог надређеног, генерала Сулејмана Врања.

Према његовим ријечима, Врањ му је том приликом рекао да је папир добио од Деде, како су, објаснио је свједок, звали Изетбеговића, те да је ово потребно да би се могла распустити јединица "Ел муџахедин", у чијем су саставу били углавном добровољци из исламских земаља.

"Према Дејтонском споразуму, странци су морали напустити БиХ, а ово је урађено да би они били задовољни, а јединица била распуштена, чему су се противили и што је био проблем", навео је Лончарић.

На питање Тужилаштва БиХ да ли је Изетбеговић приједлог могао добити од Махмуљина, Лончарић је рекао да је могао од било кога.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Рочиште, на којем би требало да буде испитан свједок одбране Зијад Брзина, заказано је за 9.00 часова, објављено је на сајту Суда БиХ.