latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:54 ⇒ 12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Новости: Брод пун оружја за "војску Косова", шаље ЦИА

Брод са контејнером пуним најновијег наоружања за потребе опремања такозване косовске војске на путу је преко Атлантика до луке Драч у Алабанији, пишу "Новости".
ЦИА - Фото: nezavisne novine
ЦИАФото: nezavisne novine

Према тврдњама тог листа, одатле ће опасни товар бити одвезен до база косовских безбједносних снага. Како даље наводе "Вечерње новости", позивајући се на податке до којих су дошле српске безбједносне службе, "овај конспиративни аранжман је у склопу сценарија Приштине о преузимању контроле над сјеверним дијелом покрајине".

Осим тога, истичу "Новости", српски оперативци су дошли до информација да је косовска тајна служба у јужном дијелу Косовске Митровице подијелила аутоматске пушке некима од бивших и актуелних сарадника, као и другим особама из "државних институција" који су обучени да их користе.

"Ова паклена игра коју иза завјесе води Америка, уклапа се у планове приштинске власти која немјерава да 14. децембра, кршећи све споразуме, оснује 'војску Косова", наводи лист.

Наводно је и идеја за увођење додатних такси на робу из централне Србије, тврде "Новости", дошла управо из Вашингтона. "Они су преко Тачија и његовог министра Ендрија Шаље у косовској влади, предложили увођење такса, како би испровоцирали Харадинаја да предузме још радикалније мјере", рекао је неименовани извор за београдски лист.

Како је објаснио, то би требало да изазове реакцију Београда и да доведе до ограниченог сукоба на сјеверу КиМ.

"Због тога Приштина тражи да Кфор појача присуство на сјеверу и да херметички затвори 'границу' према централној Србији, наводно у циљу спречавања шверца робе", рекао је неименовани извор.

"Новости" додају и да Приштина намерава да, у случају евентуалног погрошања безбједносне ситуације због отпора Срба, изврши комплетну блокаду сјевера КиМ и да уз помоћ Кфора затвори административне прелазе Брњак и Јариње.

Осим тога, истиче лист, тражи и да Кфор, у случају да Београд, као контрамјеру, прекине водоснадбијевање из Газивода, у његово име преузме контролу над тим стратешки важним језером.

"Тако би остварили циљ - контролу над читавом територијом КиМ", закључују "Новости".