latinica  ћирилица
05/12/2018 |  08:50 | Аутор: СРНА

Косачев: Циљ ултиматума је пребацивање кривице на Москву

Циљ ултиматума од 60 дана који је амерички државни секретар Мајкл Помпео дао Русији да се повинује одредбама Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета /ИНФ/ је да оптужи Москву да не испуњава своје обавезе, рекао је Константин Косачев, предсједавајући Одбора за спољне послове горњег дома руског парламента.
Константин Косачев (фото: mc.rs) -
Константин Косачев (фото: mc.rs)

"Апел америчког државног секретара Мајкла Помпеа Русији да се повинује одредбама ИНФ-а не представља позив за дискусију о начинима како да се он сачува. То је груб ултиматум који за САД има само један циљ: да покаже свијету и савезницима да нису они ти који уништавају овај витални стуб безбједности, већ је то Русија, која је наводно одбила да га поштује иако је добила шансу", рекао је Косачев.

Изјава шефа НАТО-а Јенса Столтенберга, који је рекао да је Алијанса дала посљедњу прилику Русију да спаси ИНФ, то само потврђује, рекао је Косачев.

Он је додао да та изјава није логична јер САД одбијају да разговарају о детаљима и пруже доказе да је Русија прекршила споразум.

Косачев је рекао да му је жао европских земаља које су жртвовале ИНФ због односа са САД, иако је тај споразум важнији за њих.

"Саопштења САД и НАТО представљају потпуну срамоту за Европу", рекао је он, пренио је ТАСС.