latinica  ћирилица
05/12/2018 |  10:18 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Класић: Југославија, земља која је многима била узор

Југославија је, без обзира на различита искуства, била узор многим другим државама, истиче хрватски историчар Хрвоје Класић.
Хрвоје Класић - Фото: Screenshot
Хрвоје КласићФото: Screenshot

Већина становника социјалистичке Југославије достигла је животни стандард какав њихови очеви и дједови нису могли сањати.

Припадници народа који су створили Југославију, без обзира на етничко поријекло или имовински статус, могли су много лакше добити посао и ријешити стамбено питање, бесплатно школовати дјецу и лијечити се у одличним здравственим установама.

Они су живјели у држави која је била спортска велесила, у којој су умјетници слободно стварали врхунска дјела, у којој су настали филмови који су и данас међу најгледанијим и пјесме које су и данас међу најслушанијим, наводи Класић.

Он напомиње да је Југославија због своје добро осмишљене и оригиналне спољне политике била незаобилазни фактор у међународним односима, па су је, као узора, посматрали грађани бројних европских и свјетских земаља.

Класић истиче да право на сјећање на живот у Југославији морају имати сви - и политички затвореници и остали који су мислили другачије, али и милиони оних којима је управо та власт омогућила бољи живот.

Према његовим ријечима, некима се живот након распада Југославије значајно побољшао, па су у новим околностима, преко ноћи, од обичних шофера постали милионери, преносе хрватски портали.

Југословенска историја нису само неправилности и грешке, ма колико оне бројне и понекад драстичне биле, оцјењује Класић.