latinica  ћирилица
05/12/2018 |  10:37 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Којић: Оптужница против Дрековића веома брзо

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да је хапшење некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића резултат веома активне сарадње Центра са тужиоцем Тужилаштва БиХ и да би оптужница у овом предмету требало да буде подигнута веома брзо.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је нагласио да се овај случај односи на гранатирање основне школе у Калиновику у мају и јуну 1995. године током којег је погинула Станислава Копривица, а шесторо дјеце рањено.

"Сарадња са поступајућим тужиоцем била је изузетно добра и коректна и нема дилеме да је овај предмет квалитетно урађен и да ће врло брзо бити подигнута оптужница и овај предмет ући у судски процес", рекао је Којић.

Он је подсјетио да је наговјештавао у иступима у јавности да ће врло брзо бити ухапшен један генерал такозване Армије БиХ.

"Ријеч је о високопозиционираном лицу које је ухапшено и морам да похвалим поступајућег тужиоца, јер смо током читавог периода сарадње видјели његову жељу и вољу да овај предмет дође у фазу у којој се данас налази", нагласио је Којић.

Према његовим ријечима, важно је да ће у овом случају бити тражено да Дрековићу буде одређен притвор.

"Надам се да ће накарадни Суд БиХ који доноси пресуде какве доноси, одредити мјеру притвора јер је то неопходно због поступка и подизања оптужнице, а посебно у смислу могућег утицаја на свједоке с обзиром на то да је ријеч о високопозиционираном лицу и генералу такозване Армије БиХ. Усљед утицаја који он има може да дође до притиска на свједоке и врло је значајно да у овом предмету буде одређен притвор", каже Којић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили су јутрос у Сарајеву Дрековића у његовом стану у Алипашиној улици, због сумње да је починио ратни злочин.