latinica  ћирилица
05/12/2018 |  13:42 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Енгелхардт: Додик - принципијелан политичар са чврстим националним гардом

Научни сарадник на Институту за славистику Руске академије наука Георгиј Енгелхардт оцијенио је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик принципијелан политичар који не мијења ставове преко ноћи и да ће му бити тешко реализовати одређене циљеве имајући у виду антагонизам остала два члана Предсједништва.
Георгиј Енгелхардт (Фото:ResearchGate) -
Георгиј Енгелхардт (Фото:ResearchGate)

Енгелхардт је рекао Срни да је договор домаћих политичара немогућ док постоји страни фактор у БиХ.

"Не сматрам да постоје велике шансе за успјех када је ријеч о укидању ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ. Запад би на повлачење ОХР-а гледао као на успјех Додика и то му неће дозволити", навео је Енгелхардт.

Он је додао да је ова вишегодишња Додикова борба врло важна и значајна, јер се умањује утицај ОХР-а, односно могућност за интензивније мијешање у унутрашња питања БиХ.

Енгелхардт је констатовао да ће Додику сарадња са остала два члана Предсједништва бити веома тежак задатак, с обзиром на добро познате ставове бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића, али и хрватског члана Жељка Комшића који дјелује као помоћни глас СДА и којег не подржава већина хрватских политичара.

"Претпостављам да ће ти односи бити доста затегнути. Додик је започео наступ у Предсједништву са чврстим националним гардом, али и веома прагматично када је ријеч економији и финансијама. Његов наступ се не своди само на борбу за очување статуса Републике Српске, већ даје јасан финансијски приједлог мјера за оживљавање привреде у оба ентитета", рекао је Енгелхардт.

Имајући у виду да је Додик био под мјерама безбједносних служби у БиХ, додао је Енгелхардт, логично је што нема повјерење у лојалност и професионалност тих структура када је ријеч о чувању његове личне безбједности.

"Са друге старне, постоји анимозитет према Додику у федералном дијелу БиХ и значајном дијелу естаблишмента у Сарајеву, те је сасвим логичан његов захтјев да га чувају структуре Републике Српске у које има повјерење", истиче Енгелхардт.

Говорећи о добрим односима Додика са представницима Руске Федерације, он је констатовао да се Додик показао као поуздан партнер и принципијелан политичар, што Москва веома цијени.

"Његов прелазак у институције БиХ неће у том смислу ништа промијенити, јер постоји већ добро изграђена сарадња. Обнавља се изградња гасне инфраструктуре, те се оно што је било срушено блокадом 'Јужног тока' сада поновило у облику 'Турског тока' и планирани су гасоводи кроз Србију, а надам се да ће то утицати и на пројекте у Српској", рекао је Енгелхардт.

Он не очекује да би у наредне четири године предсједник Русије Владимир Путин могао посјетити БиХ, прије свега јер то не би одговарало Западу, који би уложио велике напоре да то спријечи.