latinica  ћирилица
05/12/2018 |  14:03 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Чепурин: Ако је Београд задовољан не видим разглог да се Москва противи

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да не види разлог за примједбе Москве ако је Београд задовољан разграничењем са косовским Албанцима.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

Чепурин је за "Корд магазин" рекао да признавање "суверенитета" /самопроглашеног/ Косова од појединих земаља не мијења међународни правни статус покрајине и да је "неопходно тражити рјешење унутар правног оквира, а то је Резолуција 1244", пренео је данас "Спутњик".

На констатацију да је више пута поновио да је споразум који је прихватљив за Србију прихватљив и за Русију и на питање да ли то подразумијева и подјелу, Чепурин је одговорио да ће "Русија подржати одлуку коју Србија сматра прихватљивом за себе".

"Ако је Београд задовољан разграничењем са косовским Албанцима, не видим разлога за примедбе Москве. Овде су важне две ствари. Одлука треба да буде донета без уцењивања Београда, на основама и уз поштовање Резолуције 1244, која фиксира територијалну лојалност Косова Србији", рекао је Чепурин.

Према његовим ријечима, таква одлука, ако буде донесена, треба да буде учвршћена усвајањем нове резолуције Савјета безбједности УН и "она такође треба да буде примијењена".

"Можемо видјети да су напори ЕУ пропали јер Приштина потпуно игнорише привремене договоре који су постигнути у оквиру бриселског процеса, укључујући успостављање заједнице српских општина. Сада је Приштина покренула питања оружаних снага, тарифа", рекао је Чепурин.

Он је навео да нема видљивог напретка у повратку српских избјеглица, а да је Српска православна црква изложена новим нападима.

"Специјални суд никада није почео са радом на /самопроглашеном/ Косову", рекао је Чепурин.

Он је упитао шта је са истрагом убиства Оливера Ивановића коју воде власти у Приштини и додао да "све ово не доприноси оптимизму".

Чепурин је рекао да ће питање Косова и Метохије бити незаобилазна тема предстојећих разговора предсједника Русије Владимира Путина и Србије Александра Вучића, напомињући да став Русије о овом питању остаје непромијењен и да она инсистира на томе да било који договор о будућим односима треба да буде базиран на Резолуци 1244.

Према његовим ријечима, сусрет двојице лидера подразумијеваће потписивање великог броја билатералних споразума, од којих ће неки обезбиједити основе за покретање сарадње у области атомске енергије.

"Пре свега ово је билатерална тема: политичка, економска и културна. Размена мишљења на тему ситуације на Балкану је, такође, важна. Обавезна тема је, наравно, решавање косовског питања, где су наша виђења врло блиска", рекао је Чепурин.

Нови сусрет Путина и Вучића у Београду раније је најављен за јануар наредне године.