latinica  ћирилица
05/12/2018 |  15:07 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Комшић и Џаферовић увјерени у напредак у процесу евроатлантских интеграција

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су током састанка са политичким директорима из земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира изразили увјерење да ће, упркос тренутној ситуацији, доћи до напретка у процесу евроатлантских интеграција БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.
Комшић и Џаферовић са представницима ПИК-а - Фото: Screenshot
Комшић и Џаферовић са представницима ПИК-аФото: Screenshot

Истакнута је опредијељеност за испуњавање услова за стицање кандидатског статуса за чланство у ЕУ и за наставак спровођења реформи у БиХ.

Комшић и Џаферовић су нагласили да ће у наредном периоду њихов приоритет бити убрзање процеса интеграције БиХ у ЕУ и НАТО, те спровођења социоекономских реформи, које ће обезбиједити стабилност и друштвено-економски развој.

Циљ тих реформи је, како се наводи, побољшати животни стандард грађана, унаприједити владавину права и јавну управу.

Изражена је спремност да се појачају напори у борби против корупције.

Комшић и Џаферовић су упознали политичке директоре из земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира о тренутној политичкој ситуацији у БиХ, те о процесу конституисања власти на свим нивоима.

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ су изразили захвалност земљама чланицама Управног одбора Савјета за спровођење мира на подршци коју су до сада пружиле БиХ, те изразили наду да ће се та подршка наставити.

Чланови Управног одбора Савјета за имплементацију мира честитали су Комшићу и Џаферовићу на избору на ту функцију, те изразили очекивање да ће брзо доћи до формирања нове власти на свим нивоима.

Они су исказали подршку БиХ и нагласили неопходност улагања додатних напора у реформским процесима, те подсјетили на обавезу поштивања Општег оквирног споразума за мир, нагласивши чврсту приврженост суверенитету и територијалном интегритету БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је напустио састанак чланова Предсједништва са делегацијом Управног одбора Савјета за спровођење мира, јер на састанку није истакнута застава Републике Српске, а застава БиХ и Федерације БиХ јесте, објаснивши да је БиХ према члану три Устава БиХ састављена од Републике Српске и ФБиХ и да он жели да Српска буде представљена заставом, у складу са Уставом.