latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:06 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Делегација Универзитета у Бањалуци на конференцији у Кини

Делегација Универзитета у Бањалуци учествовала је на 13. конференцији Конфуцијевих института у кинеском граду Ченгду која је била посвећена промовисању и унапређењу квалитета тих института у свијету.
Делегација бањалучког Универзитета у Кини - Фото: СРНА
Делегација бањалучког Универзитета у КиниФото: СРНА

На овој дводневној конференцији учествовали су ректори и представницима универзитета из цијелог свијета, а Универзитет у Бањалуци представљали су ректор Радослав Гајанин и директори Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Јинг Цаи и Љиљана Стевић, саопштено је из Универзитета.

На церемонији отварања ректорима и представницима универзитета из цијелог свијета добродошлицу је пожељела предсједавајућа сједишта Конфуцијевих института Сун Чунлан.

Конференција, која је одрана јуче и данас под називом "Реформом и иновацијом до развоја: заједничким радом до заједничке будућности" састојала се од осам ректорских форума и 20 радионица које су фокусиране на модел управљања Конфуцијевим институтима и механизам иновација.

Делегација бањалучког универзитета учествовала је у радионицама које су се бавиле отварањем Конфуцијевих учионица као филијале Конфуцијевих института, усклађивањем интереса и очекивања партнерских универзитета у Кини и домаћина Конфуцијевог универзитета, те јачањем сарадње универзитета у оквиру платформе Конфуцијевих института.

Други дан конференције био је посвећен иновативним моделима унапређења рада Конфуцијевих института, процесом дигитализације, изградњом платформе за двосмјерну и сарадњу на више нивоа, као и осталим важним темама за унапређење сарадње и пружање додатне вриједности универзитетима чији студенти имају прилику да уче кинески језик, без обзира на област у којој се усавршавају.

Савјетодавно вијеће Конфуцијевих инстута одржало је и састанак на којем се анализирао извјештај о раду Конфуцијевог института за ову годину, резултате и изазове, као и могућности побољшања размјене професора и студената два универзитета.

Током састанка разматран је план рада Конфуцијевих института за наредну годину. /