latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:33 | Аутор: СРНА

Грабовац: Запостављен рад на идентификацији жртава

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац рекао је данас да је највећи проблем те институције дугогодишње чекање на идентификацију посмртних остатака, које ничим није оправдано.
Марко Грабовац - Фото: РТРС
Марко ГрабовацФото: РТРС

"Сматрамо да је запостављен рад на идентификацији. Око 260 посмртних остатака стоји неидентификовано у Миљевићима, а на простору Републике Српске трага се за 1.650 особа", рекао је Грабовац новинарима.

Он је закључио да је задатак овог одбора вршење притиска на све институтуције на нивоу БиХ, како би се дошло до што бољих резултата.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић нагласио је да када је ријеч о српским жртвама, има породица које нису дале биолошке узорке, а постоји и "око 150 недовољно датих узорака".

Перишић је навео да је оформљена група за нестала лица на регионалном нивоу у којој су БиХ, Србија, Хрватска и Црна Гора, која ће размјењивати податке о укупно око 12.000 несталих лица.

"Одређена лица се воде као нестали те државе, а нестала су на територији друге државе, док породица живи у трећој држави, а то појединачне државе не могу саме ријешити", рекао је Перишић.

Према његовим ријечима, у овом тренутку трага се за 7.228 несталих и чињеница је да све породице неће пронаћи посмртне остатке, али ће процес тражења несталих трајати све док постоје они који чекају да се пронађу посмртни остаци.

Он је похвалио одлуку Владе Републике Српске да изграде спомен-костурнице на свом подручју - у Бањалуци, Миљевићима и Невесињу.

Портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић изјавила да су ове године "ексхумирана 133 посмртна остатка, а да су идентификоване 123 жртве из протеклог рата".

"Резултати у односу на претходне године су најмањи до сада, а разлог је недостатак тачних и поузданих информација о потенцијалним локацијама о појединачним и масовним гробницама, а из године у годину је и очекивати све мање резултате", рекла је Ченгићева новинарима.

Према њеним ријечима, на подручју Источног Сарајева постоје четири необрађена затјева, и четири захтјева из теренске канцеларије Сарајево, те да ће се у априлу због временских услова почети са радом на терену.

Она је нагласила да немају техничку опремљеност као земље у региону, а да имају три пута већи број несталих особа.