latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:05 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

НАТО против формирања "војске Косова"

Студенти у Косовској Митровици и данас су протестовали против одлуке Приштине о увођењу стоодстотних такси на робу из Србије и БиХ. У Бриселу је Јенс Столтенберг критиковао намјеру Косова да безбједносне снаге трансформише у војску, јер је то супротно препорукама чланица НАТО. На медијске наводе да им Американци шаљу оружје, премијерка Србије одговорила је апелом чланицама Савјета безбједности да то спријече.

Поводом најаве приштинских власти да ће војска самопроглашеног Косова бити формирана 14. децембра, премијерка Ана Брнабић нада се да Београд неће морати да употријеби војску да заштити Србе на сјеверу Космета.

"Нажалост, мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Ми не можемо да гледамо како неко врши ново етничко чишћење, не можемо да гледамо нове Олује, иако Еди Рама на њих позива", каже Брнабићева.

Приштина има прећутну подршку Вашингтона за формирање министарства одбране и косовских безбједносних снага, што је удар на преговарачки процес, оцјењује аналитичар Александар Радић.

"До сад су Албанци обазриво послали своје полицијске снаге за провокације и то им је успјешно ишло од руке, направе ограничену провокацију, уђу негдје, покажу пушке и онда имамо три дана медијске хистерије у Србији због таквих потеза. До сада им се показивање силе показало уносно као медијска операција, а не као војна операција", истиче Радић.

За формирање војске потребни су промјена устава и гласови српских посланика.

"Онда иду на тај манеравар да усвајањем три нова закона изврше трансформацију косовских безбједносних снага, да задрже ту формацију под истим називом, а да што се тиче структуре, наоружања и задатака које имају претворе у класичну војну организацију", рекао је Милован Дрецун, предсједник Одбора за КиМ Скупштине Србије.

Највећу цијену и у овом, и у случају увођења такси, којима Србија мјесечно губи 42 милиона еврам, плаћају Срби на Космету. О томе је премијерка Брнабић обавијестила ЦЕФТА секретаријат и Европску унију.