latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:10 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

ПИК: Усвојити акте у вези с формирање Дома народа ФБиХ

Управни одбор Савјета за спровођење мира у БиХ апеловао је да политички лидери усвоје акте у вези са формирањем Дома народа Федерације БиХ, без даљих одгађања ријеше изборни застој у Мостару гдје је грађанима више од 10 година ускраћено право да бирају локалне представнике, те спроведу одлуку у предмету "Сејдић-Финци" и сличне одлуке Европског суда за људска права.
Сједница ПИК-а (Архив) - Фото: СРНА
Сједница ПИК-а (Архив)Фото: СРНА

У коминикеу, објављеном након дводневног засједања у Сарајеву политичких директора Управног одбора ПИК-а, наведено је да би политички лидери требало да се суздрже од предузимања законодавних или политичких корака који би додатно отежали споровођење ових одлука, саопштено је из ОХР-а.

Управни одбор ПИК-а, у коминикеу којем се није придружила руска делегација јер је незадовољна због тенденциозних и пристрасних оцјена о политичкој ситуацији у БиХ, позвао је политичке и институционалне лидере на свим нивоима власти да се одмах укључе у конструктиван дијалог, у духу компромиса, и омогуће правовремено формирање функционалних законодавних и извршних органа, као и да се суздрже од блокирања или опструисања спровођења изборних резултата због ускостраначких интереса.

Од политичких лидера у БиХ ПИК очекује да не прибјегавају неодговорној реторици која води ка подјелама, већ да дјелују у правцу дијалога и сарадње, постизања стабилности и напретка предузимањем конкретних мјера, те помирења у БиХ, између осталог, заједничким присуствовањем комеморацијама.

Савјет за спровођење мира тражи да политички лидери у БиХ приоритетно приступе усвајању буџета за идућу годину у законски предвиђеним роковима, да да би институције власти наставиле несметан рад.

Политичари у БиХ позвани су да доставе преостале одговоре на питања из Упитника, чиме би Европској комисији било омогућено да донесе процјену спремности БиХ да напредује на путу ка интеграцијама у ЕУ и да правовремено припреми своје мишљење.

"Мишљење Комисије ће представљати свеобухватну мапу пута за будуће реформе у БиХ усмјерене према ЕУ, у којој ће посебна пажња бити посвећена добром управљању, владавини права, борби против корупције, напорима на знатном повећању процесуирања случајева корупције, те реформи јавне управе. На основу тога ће земље чланице ЕУ донијети одлуку о сљедећим корацима БиХ у интеграцији у ЕУ, у складу са тежњама грађана БиХ", истиче се у коминикеу ПИК-а.

Савјет за спровођење мира очекује да носиоци власти у БиХ подржавају владавину права на свим нивоима власти, посебно јачањем институција надлежних за борбу против корупције, спречавање и борбу против тероризма, као и да се суздрже од оспоравања правосудних институција на нивоу БиХ и ентитетском нивоу и спроводе њихове одлуке.

"Они би требало да се фокусирају и на доношење хитних и конкретних социо-економских и других реформи ради побољшања квалитета живота грађана, рјешавањем незапослености, јачањем пословног окружења и реструктурисањем државних предузећа, те побољшањем јавних услуга", наводи се у коминикеу.

Политички директори Управног одбора ПИК-а позвали су новоименоване чланове Предсједништва БиХ да предузму све напоре у име БиХ да заштите интересе и равноправност свих грађана и дају допринос реформском путу БиХ.

У коминикеу се истиче да "Управни одбор ПИК-а изражава жаљење због одлуке једног члана Предсједништва БиХ да напусти састанак прије него што су разговори почели".

Управни одбор ПИК-а позвао је чланове Предсједништва да покажу јединство, да раде заједно и поштују законе ове земље, укључујући и Закон о застави.

Очекује се интензивирање напора на побољшању кредибилитета и транспарентности изборног процеса без даљег одгађања, као и прихватање препорука са претходних избора, посебно тако што ће бити ријешени проблеми у вези са бирачким одборима, тачност Централног бирачког списка, бројање гласачких листића, једнак приступ медијима, нетранспарентно финансирање странака, те злоупотреба јавних и других ресурса.

ПИК је изразио жаљење због чињенице да је преурањена предизборна кампања, која је продубљивала подјеле, зауставила напредак у провођењу социо-економских реформи, затровала политичку атмосферу и онемогућила да преговорима буду нађена рјешења за превазилажење празнине у Изборном закону која се односи на Дом народа ФБиХ.

ПИК је констатовао да је Канцеларија за демократске институције и људска права при ОЕБС-у, која је предводила Међународну посматрачку мисију на изборима у БиХ, окарактерисала изборе у БиХ као "истински конкурентне", те примио к знању забринутост и мисије и локалних невладиних организација у вези са бројним неправилностима забиљеженим широм земље током изборног процеса.

Савјет за спровођење мира тражи да власти у БиХ обезбиједе слободу и независност медија, те подрже професионалне и одговорне медије, између осталог и обезбјеђењем стабилних и независних извора финансирања за јавне РТВ емитере.

Управни одбор ПИК-а осуђује пријетње незаисности медија, укључујући застрашивање и физичке нападе на новинаре, осудивши и покушаје појединих медија и политичара да искриве чињенице и утичу на рад Централне изборне комисије, чија је независност од суштинског значаја за спровођење слободних и фер избора и спровођење изборних резултата.

ПИК изражава став да пуна сарадња са Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове укључује и поштовање пресуда које су донијели Хашки трибунал и овај механизам, те Управни одбор "осуђује закључак који је 14. августа донијела Народна скупштина Републике Српске о извјештају Комисије за Сребреницу Владе Републике Српске".

Поздрављене су измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ усвојене у парламенту БиХ у вези са способношћу земље да се бори против корупције, тероризма и организованог криминала. Наведено је да је то показало да компромис и дијалог међу политичким актерима могу довести до конкретних позитивних резултата.

Управни одбор ПИК-а подсјетио је све стране на обавезу потпуног поштовања Мировног споразума, свих његових анекса и одлука високог представника, при чему је још једном потврђено опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене земље, која се састоји од два ентитета.

Управни одбор је поновио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ, те подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Мировног споразума и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, те се морају примјењивати.

Савјет за спровођење мира још једном је потврдио пуну подршку високом представнику у обезбјеђењу пуног поштовања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и релевантним резолуцијама Савјета безбједности УН, што остаје непромијењено.

Управни одбор је напоменуо да међународна заједница и даље задржава неопходне инструменте за обезбјеђење спровођења Мировног споразума, наглашавајући потребу за пуну примјену програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање Канцеларије високог представника.

Управни одбор ПИК-а сљедећи састанак би требало да одржи у Сарајеву у јуну.

Руска страна није се придружила коминикеу након састанка политичких директора земаља чланица ПИК-а у Сарајеву, јер не прихвата тенденциозне процјене ситуације у БиХ, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.