latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:53 ⇒ 06/12/2018 | 08:00 | Аутор: РТРС

БиХ добила зелено свјетло за НАТО; Српска војно неутрална

БиХ је добила зелено свјетло за активирање Акционог плана за чланство у НАТО. Док у Сарајеву активирање МАП-а представљају као корак ка Алијанси, из Републике Српске подсјећају на Резолуцију о војној неутралности. Из НАТО само кратко поручују да је сада све на БиХ.

Према Акционом плану, БиХ би требало да припреми Годишњи национални програм, који ће представити НАТО. Алијанса би, годину након пријема плана, процијениила напредак ка чланству.

НАТО очекује да БиХ проведе реформе у области одбране и безбједности, економије, правосуђа, рјешавању корупције и обавјештајном сектору.

"Спремни смо прихватити први Годишњи национални програм БиХ. Очекујемо реформе у области одбране, економије и политике. До БиХ је да одлучи да ли ће прихватити и искористити ову прилику", каже Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО.

Међутим, у БиХ не мисле сви исто о уласку у НАТО, па је програм који БиХ треба да пошаље Алијанси, под знаком питања. Став Републике Српске одавно је познат, али и озваничен у Народној скупштини, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"Република Српска је донијела одлуку о војној неутралности и поступак Срба у заједничким институцијама мора да буде у оквиру одлуке НСРС. Исто тако, ми знамо да БиХ у цјелини има са НАТО аранжман који се зове Партнерство за мир и у оквиру тог аранжмана могу да се одвијају одређене сарадње и контакти, али тај формат сарадње са НАТО имају и Русија и Србија. Према томе, веома је важно ово што се десило. Овдје смо седмицама имали причу `то је ријешено` и `НАТО је готов`. Данас видимо да није. Они кажу да ми требамо о томе да одлучујемо", рекао је Додик.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да представике Српске обавезује Резолуција о војној неутралности.

"Резолуција је донесена и ми ћемо се држати слова резолуције и онога што она захтијева од нас као представника народа. Нама није у циљу да поставимо било какву границу на Дрини, па макар то била и НАТО граница", наглашава Чубриловић.

Република Српска пратиће став Србије о питању чланства у НАТО, а најважније је да Српска покаже јединство и слогу.

"Сматрамо да грађани Републике Српске на референдуму треба да изнесу став о питању ангажовања БиХ у НАТО. То ће бити обавеза институција Републике Српске", наводи Радован Вишковић, мандатар за састав Владе Републике Српске.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић оцијенио је активирање МАП-а крупним кораком, што мисле и други бошњачки лидери у Сарајеву.

"Наше чланство у НАТО је прворазредно политичко питање и надлежности институција државе, не може се ентитет својим одлукама бавити државним питањима", сматра Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

То у Бриселу нису рекли, већ да је БиХ тек на почетку, и да још није ни близу уласка у НАТО.