latinica  ћирилица
05/12/2018 |  20:07 | Аутор: СРНА

Бијељина: Почела смотра етнолошког филма

У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је почела Смотра етнолошког филма која је девети пут организована у сарадњи са Етнографским музејом у Београду.
Музеј Семберије - Фото: РТРС
Музеј СемберијеФото: РТРС

Публици у Бијељини биће приказано 10 филмова из такмичарског и два из информативног програма овогодишњег Међународног фестивала етнолошког филма, а ријеч је о пет филмова из Србије и филмовима из БиХ, Хрватске, Македоније, Шпаније, Белгије, Италије, као и филма рађеног у копродукцији Ирана и Италије.

Кустос Тања Лазић рекла је Срни да је Смотра етнолошког филма кроз године приказивања у Бијељини стекла своју публику која није многобројна, ријеч је о неколико десетина посјетилаца, али је заинтересована и стална.

"На многим пројекцијама имамо врло интересантна реаговања публике, младе који траже начин да даље истражују тему која је обрађена у неком од етнолошких филмова, тако да смо задовољни јер смо се просто наметнули и успјели да формирамо публику за овакав догађај", оцијенила је Лазићева.

Прве вечери приказани су филмови "Архипелаг" у копродукцији Ирана и Италије о древним митовима, духовима и ритуалима егзорцизма на југу Ирана, као и српски филм "Циповка - хлеб који се смеје на месец" о војвођанском хљебу који је званично нематеријално културно насљеђе Србије, те белгијски филм "Дјевојка са Уесана", острва готово искључиво насељеног женама.

Пројекције етнолошких филмова биће одржавана у Музеју Семберије сваке сриједе у децембру, а улаз за посјетиоце је бесплатан.