X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  08:24 | Извор: ТАНЈУГ

Филм "Краљ Петар I" премијерно приказан у Београду

Дуго очекивани филм "Краљ Петар I" у режији Петра Ристовског, са Лазаром Ристовским у насловној улози, премијерно је приказан синоћ у Сава Центру, Комбанк дворани и биоскопу Синеплекс Ушће.
Филм "Краљ Петар I" премијерно приказан у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Филм "Краљ Петар I" премијерно приказан у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Опоро, на моменте брутално, али истовремено и веома поетично остварење, прати краља Петра I у доношењу и спровођењу тешких одлука за Србију и њен народ на почетки Првог свјетског рата.

Са естетиком холивудског блокбастера, филм Петра Ристовског ниједног момента не прелази у патетични клише остварења која се баве ратом, већ је аутентични ратни спектакл у чијем је средишту прича о храбрости, страдању и мученичком повлачењу српске војске на почетку Великог рата.

У одличној глумачкој подјели истакли су се млади Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића и дјечак Иван Вујић који игра Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом свјетском рату.

Борбу српског народа у Великом рату одлично су дочарали и Светозар Цветковић, Радован Вујовић, Марко Тодоровић, Павле Јеринић, Даница Ристовски, Александар Вучковић...

Неколико минута пред почетак пројекције у Сава Центру, екипа филма позирала је медијима, а Лазар Ристовски, обучен у војнички шињел, истакао је да је остварење "Краљ Петар I" најзахтјевнији српски филм.

"Снимили смо га за непуна два милиона долара, а изгледа као да је у њега уложено 20 милиона. Имали смо велику помоћ државе, војске, полиције, различитих спонзора... Ово није филм у форми историјске читанке, већ остварење о славним данима побједничке српске војске", казао је Лазар Ристовски.

Филм је сниман шест мјесеци на бројним аутентичним локацијама по читавој Србији. На Старој планини, Књажевцу, Ваљеву, Крупњу, Соко граду, Београду, Сомбору, Панчеву, Космају, Сремским Карловцима и на Крфу.

У снимању је учествовало више од 100 глумаца и 7.000 статиста.