X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:10 ⇒ 21:43 | Извор: СРНА

Слиједи формирање Владе Српске

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да слиједи формирање владе Српске у складу са уставним и законским процедурама и да зна које политичке партије ће бити заступљене у њој, али није прецизирала о којим странкама је ријеч.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Милорад Додик и Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Не правимо никакве коалиције које подразумијевају један ниво са другим нивоом власти. Тамо гдје се легитимишу структуре које треба да чине власт ће и чинити власт", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила на негативна искуства у протеклом периоду када је једна политичка структура из Српске чинила власт у ентитету, а друга на нивоу БиХ.

"Када говорим да треба да постоји вертикала, онда мислим на оне који долазе из Републике Српске и представљени су на нивоу БиХ. Према томе, нема ту никаквог условљавања, формула нити договора те врсте", нагласила је Цвијановићева.

Лидер СНСД Милорад Додик рекао је да ова странка ни са ким не води разговоре о коалиционој сарадњи на нивоу БиХ, односно да је то већ завршила са ХДЗ-ом

Он је додао да није разговарао са представницима СДА и СДП-а нити неке друге политичке партије.

"Обавијестили су ме да на нивоу Федерације БиХ постоје одређени договори који конституишу неке већине. Немам ништа против. Имате ситуацију да СДП говори да има неких 15 посланика и да блок СДА и ХДЗ имају 14, са наших девет и једна и друга групација може да конституише Представнички дом, односно Колегијум", рекао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је поручио да представници Српске прихватају сваког легитимног представника са других нивоа.

"Они који хоће да гласају и подрже нашег и ми ћемо њиховог подржати и то је та прича, нема никаквог усменог и писменог договора са СДА", истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска изабрала и делегацију за Дом народа и да је спремна за конституисање Дома народа.