latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:20 | Аутор: СРНА

Приједор: Током јесени засијано 60 до 70 одсто планираних површина

У приједорској регији током јесење сјетве засијано је 60 до 70 одсто од планираних 6.000 хектара, због недостатка влаге у земљишту и отежане обраде тла, рекао је руководилац подручне канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

Према његовим ријечима, од планираних 2.500 хектара пшеницом је засијано око 60 одсто парцела.

"Од планираних 1.700 хектара јечма и 1.100 хектара тритикала засијано је око 70 одсто површина. Сјетва је обављена неквалитетно будући да произвођачи због недостатка влаге нису могли да квалитетно припреме парцеле. Сјетва је трајала скоро два мјесеца због чега су усјеви у различитим фазама", додао је Егић.

Он је навео да је због неквалитне обраде тла сјеме слабо клијало и неједнако поникло, те да су разлике видљиве и на једној парцели.

"Све ће се одразити на стање усјева и на крају, на сам принос. Биљке се слабо бокоре и неспремене улазе у зиму. Осим тога, због слабог клијања има мање биљака што ће опет умањити принос", рекао је Егић.

Према његовим ријечима, претпоставке су да ће произвођачи планиране парцеле засијати на прољеће, али ће и овај посао зависити од временских прилика.