X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:25 ⇒ 07/12/2018 | 09:12 | Извор: РТРС

Додик: Неће бити сједница без истакнуте заставе Републике Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Предсједништво може имати пуни капацитет под условом да на свим састанцима којима присуствује буде истакнута застава Републике Српске, а ако то не буде учињено, неће бити ни сједница Предсједништва.

"Нисам отишао тамо да примам плату и да будем икебана. Пракса прављења икебана од српских чланова у различитим тијелима биће прекинута. Не оспоравам заставу БиХ, али застава Републике Српске мора бити тамо гдје сам ја", рекао је Додик новинарима послије састанка с предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић у Бањалуци.

Он је истакао да представници Српске желе да буду активни учесници политике која се усваја на нивоу БиХ.

"Предсједништво је потпуно развлашћено наметнутим одлукама високог представника и доведено до позиције британске краљице, иако пише да је Предсједништво извршно-политички орган БиХ, а да су Савјет министара и сви други органи, осим Централне банке, помоћни органи Предсједништва. Само желим да се то врати", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Уставом је прописано да симболе БиХ утврђује парламент, а потврђује Предсједништво БиХ, али то није поштовано у случају заставе БиХ.

"Заставу БиХ наметнуо је високи представник и о њој није било договора, али је касније на нивоу парламента донесен закон који је мотивисан искључиво немогућношћу да се промијени било шта од онога што је високи представник одредио. Дакле, имали сте ситуацију да високи представник наметне заставу", истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ додао је да застава БиХ представља и заставу ФБиХ и она се као таква формално користи на основу одлука федералних органа.

"Они нису ни били у прилици да усвоје било какву другу заставу осим да се сложе са том. У суштини то представља чињеницу да ја као српски члан Предсједништва долазим у радне просторије гдје постоји застава БиХ и застава ФБиХ и да обављам своју дужност презентовања и репрезентације Републике Српске под другим заставама. То је просто неодржива пракса", каже Додик.

Коментаришући позиве бошњачких званичника и високог представника у БиХ Валентина Инцка на поштовање Закона о застави БиХ, Додик је истакао да је и он за поштовање закона, али не наметнутих који мијењају суштину Устава.

"Не тражим ништа друго него да се на мјестима гдје се појављујем као српски члан Предсједништва БиХ и репрезент Српске на видном мјесту налази и застава Републике Српске. Не тражим да она буде поред заставе БиХ, јер је и закон прописао да се поред заставе БиХ не могу истицати друге. То не значи да на неколико метара или у другом дијелу просторије не може да буде застава Српске", рекао је Додик.

Он је истакао да је питање присуства заставе Српске постало врхунско политичко питање и да се показује да је био у праву када га је покренуо.

"Само за наше представнике у заједничким институцијама, нажалост, то није било врхунско политичко питање. Видимо сада колики је његов значај када је отворено то питање", нагласио је Додик.

Говорећи о томе да је јуче напустио састанак чланова Предсједништва с делегацијом Управног одбора Савјета за спровођење мира, Додик је рекао да не избјегава састанке, да се обратио на том скупу, изнио свој став да жели дијалог, али и услове за одржавање састанка.

Он је објаснио да је на тај начин протекао и састанак са замјеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером.

"Дошао сам и изнио своје ставове пред остала два члана Предсједништва, чуо нешто од Палмера и потом прешао у свој кабинет. Касније је Палмер дошао и разговарали смо у мом кабинету у којем су биле заставе БиХ и Репубилке Српске. Немам проблем да се састајем са било ким, али имамо проблем у погледу унутрашњих односа, не желим да они остану конзервирани, него да буду промијењени", нагласио је Додик.

Говорећи о састанку са амбасадором Кине у БиХ у Источном Сарајеву, на којем није била истакнута застава БиХ, Додик је рекао да је он одржан у сједишту Српске и да он само користи услуге институција Српске и поштује правила која у њима важе.