latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:43 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Српска има све предуслове да постане лидер у региону у области информационих технологија

Регионална конференција "Предузетништво и дигитална писменост младих Србије, Црне Горе и БиХ", у чијем раду учествују и представници Републике Српске, данас је почела у Београду.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Циљ скупа је афирмација и едукација младих мотивисањем и подизањем њихове дигиталне компетенције и предузетничког дух, као и сагледавање могућности за сарадњу и размјену искустава и знања.

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је новинарима да Српска има све предуслове да постане лидер у региону у области информационих технологија.

Он је подсјетио да је у Републици Српској у току реорганизација административног апарата и да и то "показује политичку интенцију да се Република Српска више стратешки усмјери на причу о дигитализацији и о развоју информационих технологија".

 

"С тим је спојиво и високо образовање. Информационо друштво и високо образовање и научно-истраживачка дјелатност су једна стручна цјелина којој ће Република Српска посветити већу пажњу и заиста је видљиво да то постаје стратешка опредијељеност Владе Српске да предузме веће кораке и значајне искораке о том питању", рекао је Рајчевић.

Говорећи о конференцији, он је истакао да су овакви скупови добра прилика да се види докле је стигао процес дигитализације комплетног региона.

"Један од битних процеса дигитализације друштва јесте дигитална писменост младих и ми морамо водити рачуна о тој популацији с обзиром на све ове негативне трендове и оно што је сада актуелно, а има негативну конотацију", рекао је Рајчевић.

Према његовим ријечима, један од излаза из такве ситуације јесте повећање дигиталне писмености младих како би могли да буду оспособљени за све изазове у будућности.

Рајчевић је напоменуо да је и тржиште рада сада у фази захтјева за повећаном дигиталном писменошћу.

"То је један од битних предуслова како бисмо могли да оспособимо младу популацију да нађе своје мјесто на глобалном дигиталном тржишту рада", рекао је он.

Амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, као и представници ресорних министарстава и организација из Србије и Црне Горе нагласили су значај повећања дигиталне писмености младих за ширење предузетничког духа.

Организатор конференције је невладина организација Центар за транзицију и људска права "Спектар", а покровитељ Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије.