latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:01 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Додик: Република Српска има аутентичан политички став о НАТО

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска има аутентичан политички став о НАТО и није мотивисан никаквим координацијама на било ком нивоу, те да је важно да су сви у Српској сагаласни о овоме.

Он је напоменуо да му је драго што ће бити одржан састанак српских функционера о НАТО савезу, који ће сазвати предсједник Републике Српске, а на коме ће бити потврђена оданост резолуцији Народне скупштине Српске о војној неутралности.

"Наша позиција је неутралност и то има да се поштује. Прича да је нешто у вези са НАТО завршено, пала је јуче у воду, јер сте видјели да генерални секретар ове организације каже чекамо одлуке БиХ. Легитимно је да Српска има свој став који је познат. Разумијем да то није у интересу политичких представника друга два народа, што поштујем", додао је Додик и подсјетио да је НАТО показао негативан однос према Србима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је да Република Српска не тражи ништа више од онога што је загарантовано Уставом.

"Вријеме наметања је прошло, а вријеме за договор је наступило. Ако неко жели да се договарамо може. Спремна је Република Српска. Наша аргументација у вези са НАТО савезом је веома јасна, а за БиХ је најбоље да води политику неутралности, што је одговоран приступ. Праксе које су наметали високи представници, а видјели сте јуче и Валентина Инцка који је рекао да је прошло вријеме наметања, оставиле су много накарадних рјешења у БиХ која морају поново бити разматрана у оквиру унутрашњих политичких снага. То је прилика за Српску да врати позицију на нивоу заједничких институција", закључио је Додик.