latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:31 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Делегати за Дом народа БиХ изабрани у складу са Уставом Српске

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су на сједници Народне скупштине Републике Српске изабрани делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ у складу са Уставом Српске, те са законом и Пословником Народне скупштине.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Изборни побједник у Републици Српској је СНСД и са традиционално коалиционим партнерима има ту врсту структуре да може да изабере довољан број делегата за Дом народа. Није ријеч о једноумљу, већ демократском процесу вођеном у Народној скупштини Републике Српске", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Према његовм ријечима, то је снажна политичка порука да је СНСД једна од најјачих политичких партија у БиХ, те да има могућност у Републици Српској, као изборни побједник, омогући избор четири делегата у Дом народа БиХ.

Говорећи о коалицији са СДА на нивоу БиХ, Кошарац је рекао да СНСД-у сметају одређене политике које су биле у претходне четири године.

"Тада смо били критичари и били смо опозиција. Постоји правило, а ту је и Устав БиХ, који прецизира да се власт саставља, а најбоља власт је она када се конципира на темљу изборних побједника у Српској и ФБиХ", истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је СНСД био изборни побједник 2014. године, те додао да су странци, са неким другим структурама, омогућили да тадашњи Савез за промјене буде дио власти на нивоу БиХ.

"Политика Савеза за промјене је била издајничка, јер се нису поштовали ставове институција Републике Српске, покушали су да дерогирају њене институције и саму Српску и зато смо били противници такве политике и Савеза за промјене", рекао је Кошарац.

Када је ријеч о именовању предсједавајућег Савјета министара БиХ, Кошарац је рекао да ће он бити изабран у складу са процедурама.

"Ако се данас именује Комисија за избор Савјета министара, према закону и уставу, активности треба да проведе Предсједништво БиХ које треба да именује предсједавајућег. Мислим да је то 15 дана од конститутивне сједнице Представничког дома и када буде изабрана Комисија и Колегијум Представничког дома", појаснио је КОшарац.

Он сматра да ће Предсједништво одрадити тај дио посла онако какав буде политички став у самом Предсједништву.