latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:48 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Требиње добило буџет за наредну годину

Град Требиње добио је буџет за наредну годину. Осим тог документа, на сједници Градске скупштине, усвојен је и други ребаланс буџета за ову годину. Мањи је за 4,24 одсто, у односу на првобитно планирани, и износи 27.751.000 КМ.

Буџет Града Требиња за наредну годину износи двадесет седам милиона осамсто осамдесет седам хиљада марака, што је 3,77 одсто мање у односу на план буџета за ову годину. Умањење средстава услиједило је послије примјене нових законских одредби и пореза на лична примања. Нови буџет, већи је у односу на недавно усвојени Нацрт буџета.

- Већи је за 257 хиљада, а три разлог за то су: примици за грађевинско земљиште, накнаде по основу уређења земљишта, и повећање ренте - напомиње Синиша Тарана, из одјељења за финансије Града Требиња.

Мирко Ђурић, замјеник градоначелника истиче да су промјене у буџету биле неминовне.  

- Нешто смо морали да измијенимо, на основу одлуке Владе о порезу на лична примања. У 2019. години ће Град Требиње бити “оштећен” за неких 600.000 КМ, а тај новац ће да оде свим грађанима Требиња - поручује Ђурић.

О буџету за наредну годину није било много расправе. Из опозиционих клупа расправљао је само један, одборник ПДП-а. Његови амандмани за издвајање гранта за возила и опрему за Дом здравља, за које је утврђено да су непотпуни, нису прихваћени.

-Очигледно су одбили амандмане што немају довољно демократичности, јер је амандмане предложио опозициони одборник. Овај буџет сматрамо потрошачким, због тога што ће се отворити измишљена радна мјеста, мјеста у јавним установама,..а неће бити нових инвестиција и нових радних мјеста - тврди Саша Борјан, одборник ПДП-а. 

На то му је одговорио Гордан Мишљевић, из клуба одборника СНСД-ПУП.

- Ако подвучемо црту, ти материјали, односно буџети су добро припремљени, јер ако немате велике критике, значи да је материјал добар - поручује Мишљевић.

У наредној години, капитална улагања планирана су на износ од 5,5 милиона КМ. За ту ставку и отплату кредита, планиран је утрошак око 2,7 милиона КМ из концесионих накнада.