latinica  ћирилица
06/12/2018 |  16:02 ⇒ 18:19 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Српска јасно изрекла став о НАТО

Република Српска јасно је изрекла политички став о НАТО, поручивши да жели неутралност и да подржава демилитаризацију БиХ и зато нема потребе да се разговара о техничким детаљима и предностима Акционог плана за чланство и о реформама које он захтијева, закључио је стручњак за борбу против тероризма и политички аналитичар Џевад Галијашевић за Радио Републике Српске.
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Када је ријеч о обезбјеђењу српског члана Предсједништва, Галијашевић каже да не може нико о томе одлучивати осим предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Не може неки трећеразредни службеник попут Мирсада Вилића објашњавати своме шефу, своме предсједнику, шта је у његовом интересу и како да га он обезбјеђује на најбољи начин - истакао је Галијашевић.

Галијашевић је, гостујући у емисији "Отворено речено" Радија Републике Српске, рекао да смо сви свједоци како Дирекција за координацију обезбјеђује предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима и да нико за тај напад није одговарао. 

- Зашто би Додик довео себе у ту позицију? Он је сада као предсједавајући Предсједништва БиХ наредбодавац тим институцијама, наредбодавац у смислу властите безбједности. Његова ријеч је "најстарија", она се не побија. Не може Мирсад Вилић побијати став предсједавајућег Предсједништва у смислу обезбјеђења - рекао је Галијашевић.

Он је закључио да то отвара далеко важније питање - колико је Додик безбједан у Сарајеву и у згради Предсједништва БиХ, јер покушај да се разоружа његова пратња показује намјеру да у Сарајеву нису одустали од угрожавања безбједности, па и живота српског члана Предсједништва.