latinica  ћирилица
06/12/2018 |  16:39 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Цијена нафте опала за пет одсто

Нафта међународних марки "брент" и ВТИ појефтинила је за пет одсто у трговини на берзама, показали су подаци лондонске берзе Ај-Си-Еј.

Цијена нафте марке "брент" пала је за 1,28 долара, односно 2,1 одсто, и јутрос око девет часова износила је 58,36 долара по барелу у односу на претходних 60,28 долара, док је цијена ВТИ пала за 1,23 долара, односно 2,3 одсто, са 51,66 долара на 50,23 долара.

Цијене нафте су снижене након што је министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих изразио забринутост да Русија и неколико других земаља произвођача нафте не би ишли толико далеко да се суоче са вишком производње и ојачају тржиште, усљед нових резова у производњи нафте које је увела Организација земаља извозница нафте /ОПЕК/.

Неименовани извори изјавили су за Ројтерс да су се земље ОПЕК-а у принципу сагласиле око смањења производње током данашњег састанка у Бечу.

Фалих је изјавио да учесници споразума "ОПЕК плус" на састанку о смањењу производње за сада нису постигли договор о продужењу споразума за 2019. годину.

Произвођачи нафте сагласили су се у вези са планом да извоз нафте умањи уа 1,3 милиона барела дневно, али је Фалих новинарима рекао да би смањење за милион барела било задовољавајуће.

"Број који нам је потребан биће мањи од 1,3 милиона. Да ли је то милион, мало више или мало мање? Пред нама је цијели дан и дио сутрашњег дана да одредимо цифре", истакао је Фалих.

Руски министар енергетике Александар Новак изјавио је раније да ће Москви бити доста теже да смањи производњу нафте током зиме због хладног времена на нафтним пољима у Русији.