latinica  ћирилица
06/12/2018 |  16:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Гадафијев син затражио подршку од Русије за рјешење кризе

Син некадашњег либијског вође Муамера Гадафија, Сејф ел Ислам Гадафи, позвао је Русију да подржи план за разрјешење либијског питања, извијестила је ТВ "Ел Арабија".
Сејф ел Ислам Гадафи   (Фото:http://cctv-africa.com) -
Сејф ел Ислам Гадафи (Фото:http://cctv-africa.com)

Тас преноси да је телевизија објавила извјештај позивајући се на наводе изасланика Сејфа ел Ислама који је прошле недјеље посјетио Русију предводећи делегацију из Либије.

Агенција напомиње да у Либији тренутно постоје двије владе. Влада националног јединства, на чијем челу је Фајел ел Сарај и чије сједиште је у Триполију, а кабинет друге владе налази се на истоку земље и ужива подршку Националне армије Либије, коју предводи маршал Халифа Хафтар.

Те двије стране до сада нису успјеле да постигну политички договор за разрјешење кризе, наводи агенција.

Чланови либијске делегације одржали су састанке са руским званичницима, међу којима са замјеником министра спољних послова Михаилом Богдановом, и разговарали о ситуацији у Либији и начинима за разрјешење кризе и разјашњење позиције Сејфа ел Ислама.

Према ријечима његовог изасланика, син бившег лидера Либије вјерује да су за превазилажење кризе неопходни дијалог о националном помирењу који укључује све зараћене стране и транспарентни избори.

Сејф ел Ислам Гадафи није се појавио у јавности откако је пуштен из затвора у јуну 2017. године, напомиње агенција.